Friss hírek

2005.11.09. 15:24

Boszniai politikusok a társulási tárgyalások kezdetéről

Az Európai Unió külügyminiszterei a héten megerősítették: Bosznia-Hercegovina jelentős előrelépést mutat reformprogramjának megvalósításában. Ugyanakkor felszólították Szarajevót, hogy mielőbb kezdje meg a stabilizációs és társulási megállapodást előkészítő tárgyalásokat.

BAMA

Brüsszeli források szerint az Európai Unió egy hónapon belül megkezdi a tárgyalásokat, jelenti a CENA hírügynökség. Több boszniai politikus szerint meg kell azonban vizsgálni, hogy a pozitív előjelű brüsszeli értékelések ellenére valójában mennyire felkészült az ország az uniós társulásra. A bonyolult államstruktúra, a fenntarthatatlan gazdaság, a központi állami szervek nem hatékony működése, a két entitás és a tíz kanton léte - csak néhány a számos akadály közül, amelyek Bosznia-Hercegovina előtt állnak az Európai Unió felé vezető úton.

Zlatko Lagumdzsija, a boszniai Szociáldemokrata Párt vezetője szerint lehetetlen az országot Európába vezetni a jelenlegi hatalmi koncepcióval: "Jelenleg 19. századi hatalmi koncepció alapján épül Bosznia: nacionalizmusokon, megosztottságon, szegregáción alapul, a saját nemzetünknek a másikkal való rémisztgetésén. Nem lehet ilyen körülmények között az országot a XXI. századba, az egyesült Európába vezetni. A nacionalisták nem hajthatnak végre reformokat. Márpedig az összes többi tevékenység éppen emiatt a kiindulási pont miatt válik értelmetlenné. Most azt játsszuk, hogy keressük a tárgyalócsoport vezetőjét. Pedig valójában már azt sem lehet tudni, hogy annak a vezetőnek milyen jellemzőkkel kell rendelkeznie, hogy mi alapján lehetne kiválasztani őt - minden arra korlátozódik, hogy a jelölt vérsejtjeit elemezgetik, azt mustrálják, mely nemzethez tartozik. Ezt a helyzetet egyszerűen nem lehet megoldani" - mondta Lagumdzsija, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!