Friss hírek

2005.11.09. 16:34

Az indiai fejlesztőknél is olcsóbbak a romániai szoftveresek

Csehországgal és Bulgáriával versenyeznek a romániai szoftver-outsourcing (termeléskihelyezést vállaló) cégek - jelenti az pintilie.ro üzleti tanácsadó tanulmánya.

BAMA

Noha a romániai IT-vállalkozások is árat emeltek, még mindig olcsóbban dolgoznak, mint a cseh, a bolgár és az indiai outsourcing-cégek. Egy szoftverfejlesztő órabére 11-26 euró között mozog a szakképzettségtől és az alkalmazott fejlesztési technológiáktól függően. Noha a romániai outsourcing-árak félévenként 10-15%-kal emelkednek, még a nyugat-európai IT-vállalkozásoknak még mindig sokkal előnyösebb romániai fejlesztőket alkalmazni, mert a nyugati szakemberek órabére 50-80 euró között mozog.

Az informatikai szakmai szövetség (ANIS) felmérése szerint a romániai szoftverexport tavaly körülbelül 230 millió euró volt: ennek 5%-ka szabadalmak eladásából, 95%-a outsourcing-szolgáltatásokból származott. A romániai IT-piac bevételeinek 55%-a exportból származott.
(averea/transindex)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!