Friss hírek

2005.11.18. 15:22

Áder: a garanciákhoz kormányváltás kell

„A Gyurcsány-kormány nem hajlandó az embereket érintő legfontosabb kérdésekre garanciát adni, ezért 2006-ban kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy ebben változás történjen” – jelentette ki Áder János.

Éber Sándor

A Fidesz frakcióvezetője szerint a kormányváltás az egyetlen garancia arra, hogy a 13. havi nyugdíj értékállósága garantált legyen, az áremelkedés ütemét meg lehessen fékezni, az áfát a vállalkozók időben visszakapják, a panelfelújítási program folytatódjon, és a gyermek utáni adókedvezményt ismét igénybe lehessen venni. Áder szerint a Gallup legfrissebb, a Fidesz előretörését mutató felmérése is bizonyítja, hogy a választópolgárok többsége egyetért a garanciatörvény kezdeményezéseivel.

Orbán Viktor felvetése óta azonban tíz nap telt el, de „a kormány csak dumál a garanciatörvényről valódi megegyezési szándék nélkül”. A fideszes honatya szerint az egyik legélesebb támadás a családtámogatási rendszert érte, pedig 2002-ben a szocialisták a rendszer megőrzését és kiszélesítését ígérték. „Ezért Gyurcsány Ferencet és Lendvai Ildikót is kitüntethetnénk a nagy szélkakas-érdemérem első fokozatával” – mondta Áder János. „Az új családtámogatási rendszer nem bővíti a kedvezmények körét, és nem valósul meg az az ideológia sem, hogy a rászorulóknak adnak többet” – jelentette ki a frakcióvezető.

A Fidesz számításai szerint egy minimálbérből élő, egy gyermeket nevelő család idén 11 ezer 978 forintot kapott havonta, jövőre pedig ez az összeg 11 ezer forintra csökken. Egy kétgyermekes, minimálbérből élő család esetében a veszteség közel 2500 forint havonta, egy ugyanilyen háromgyerekes család esetében 3336 forint havonta. Egy bruttó 88 ezer forintos átlagbérű fizikai munkás keresetéből élő egykeresős, kétgyermekes családot 9649 forint veszteség ér havonta jövőre, a nagycsaládosoktól legalább havonta négyezer forintot vesznek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!