Friss hírek

2005.11.24. 12:16

A romákat éri a legtöbb megkülönböztetés

Az Európai Unión belül a romák szenvednek legtöbbet a megkülönböztetéstől, ők a legsérülékenyebbek a rasszizmussal szemben, állapította meg az Európai Unió illetékes testülete szerdán Brüsszelben közzétett éves jelentésében.

BAMA

Az EU rasszizmus- és idegengyűlölet elleni központjának dokumentuma szerint a romáknak diszkriminációval kell szembenézniük a foglalkoztatásban, a lakáshelyzetben és az oktatásban is, s rendszeresen faji jellegű erőszakos akciók áldozataivá válnak. A jelentés azt állítja, hogy a lakáshelyzetnél mutatkozó kirekesztés különösen súlyos kérdés Csehországban, Spanyolországban és Magyarországon. Az oktatással kapcsolatban főleg azt bírálja a bécsi székhelyű szervezet, hogy több országban a roma gyerekeket aránytalanul nagy számban teszik speciális osztályokba, túlontúl hajlamosak őket tanulási nehézségekkel küzdőnek minősíteni. A jelentés kiemeli, hogy a roma kérdés mindenekelőtt a tíz új kelet-közép-európai tagállam belépésével került előtérbe, ezekben ugyanis jelentős roma közösségek élnek.

A régi uniós tagállamokban inkább az afrikai, a közel-keleti bevándorlók és a muzulmánok szenvednek a rasszizmus miatt, de egyes tagországokban az Oroszországból és Ukrajnából érkezetteket is diszkrimináció fenyegeti. A jelentés - amely még a közelmúltbeli franciaországi zavargások előtt készült - felhánytorgatja, hogy egyes tagállamokból, többek között éppen Franciaországból nem kap a központ megfelelő adatokat a diszkrimináció méréséhez: a franciák például a statisztikákban nem szerepeltetik sem a vallást, sem az emberek nemzeti hovatartozását. A központ mindennek ellenére úgy látja, hogy az elmúlt években Európában jelentős előrehaladás történt a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcban. (eurohirek.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!