Friss hírek

2005.11.09. 17:53

A Magosz egyenlő esélyeket követel 25 ezer gazdának

Az agrártárca újabb 26 milliárdos elvonást tervez a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) keretéből – állítja Ángyán József professzor, a MAGOSZ vidékfejlesztési szakértője. A MAGOSZ korábbi sajtóközleménye mindezt a vidék elleni durva támadásként értékeli.

Izing A.

Ángyán József szerint a környezetgazdálkodási támogatások késedelmes kifizetése miatt 2005. szeptemberéig 25 ezer magyar gazdának nem volt meg ez a támogatása, miközben 2004. május 1. óta EU-tag az ország. Ez a szakember azért igazságtalan és tűrhetetlen, mert az EU-ban a külföldi versenytársak folyamatosan és időben hozzájutnak a támogatásokhoz. Ángyán a www.napk.hu portálon teljes terjedelmében olvasható tanulmányában azt állítja, hogy a 2007-2013-as időszakra vonatkozó NVT a nyilvánosság kizárásával készül és ellentétes a vidék érdekeivel. Ángyán kérdéseket tesz fel az agrárkormányzatnak arról, hogy egyes támogatásokból milyen arányban részesülnek a privatizált nagyüzemek és mennyi jut el a kisebb gazdaságokhoz. A technikai segítségnyújtásra vonatkozó pályázatról a professzor azt állítja, hogy egy bennfentes információkkal rendelkező, nagyüzemi agrárérdekképviseleti szervezet 368 szakértői hely finanszírozását szerezte meg a 400-ból. Ők már a kiírás napján beadták pályázatukat, amelyeket érkezési sorrendben bíráltak el, miközben sok más szervezet mit sem tudott a lehetőségről. „Hogyan gondolja ezek után a miniszter a partnerséget, a pályázatok nyilvánosságát és a szervezet semlegességet?” – teszi fel a kérdést Ángyán. Lapunk keddi számában adtuk hírül azt az értesülésünket, miszerint november 17-én „leltározza” a MAGOSZ és a minisztérium, hogy a tavaszi gazdamegállapodás pontjaiból mi valósult meg, és mi nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!