Friss hírek

2005.10.28. 13:43

Törökországban elmúlt a madárinfluenza-veszély

Törökországban Manyas környékén pénteken feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt 21 napos zárlatot, jelenti a CENA hírügynökség.

BAMA

Törökországban ezen a településen azonosították először a madárinfluenza vírus emberre is veszélyes H5N1 törzsét. Akkor, Manyas Kiziksu faluban egy éjszaka alatt 1900 pulyka pusztult el. A település azóta is szigorú kettős karantén alatt állt. A belső zárlat, egy 3 km-es körzetet érintett, ahova tilos volt belépni. A külső zárlat 7 km-es gyűrűt vont a falu köré. A vírus észlelésekor a körzetben fekvő 28 faluban azonnal elpusztítottak tízezer szárnyast, és a szárnyasokra országos vadászati tilalmat rendeltek el. A védelmi intézkedések sikeresnek bizonyultak. Azóta Törökországban nem regisztráltak más madárinfluenzás esetet. A török Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a vírus által szennyezett körzetben eddig 8 ember szorult gyógyszeres kezelésre, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!