Friss hírek

2005.10.23. 14:03

Sólyom László Nagy Imre Érdemrendeket adott át

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 49., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 16. évfordulója alkamából Sólyom László köztársasági elnök Nagy Imre Érdemrend kitüntetéseket adott át vasárnap a Sándor-palotában.

BAMA

A hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke, Fónay Jenő, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége volt elnöke, Földvári Rudolf a Nagy Imre Társaság Országos Elnöksége tiszteletbeli tagja, Gönczöl Katalin kriminológus, az Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa, Kende Péter politológus, szociológus, az 56-os Intézet tiszteletbeli elnöke vehette át a kitüntetéseket. Fejtő Ferenc Széchenyi-díjas író, történész későbbi alkalommal veszi majd át az elismerést.

Bocskay T. József 1957-ben megalapította a Szabadságharcosok szövetségét. Nevéhez fűződik 2014 magyar menekült Egyesült Államokba való kihozatala, szállásukról, ételről való gondoskodás. Fónay Jenő 1956. október 23-án részt vett a Március 15-e téri, a Bem téri és a Parlament előtti tüntetésben, majd csatlakozott a Széna téri felkelőkhöz. Az 56-os halálraítéltek közül ő töltötte a leghosszabb időt a halál árnyékában, a siralomházban. Földvári Rudolf 1953-ban a szovjet vezetőkkel Moszkvában folytatott, a reformpolitikát elindító tárgyalások résztvevője. Ezt követően Rákosival szemben Nagy Imrét támogatva politizált. 1956-ban azon kommunista vezetői közé tartozott, akik elsőként csatlakoztak a forradalom követeléseihez. Gönczöl Katalin 1995 és 2001 között az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az intézmény a köztársaság demokratikus rendjébe való szerves beépítésével szerzett érdemeket a harmadik köztársaság megszilárdításában és a társadalmi béke megteremtésében. Kende Péter 1956-ban a Magyar Szabadság, majd az illegális Október Huszonharmadika egyik szerkesztője, a forradalom leverése után elhagyta Magyarországot. 1989-ben egyik alapítója a budapesti 1956-os Intézetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!