Friss hírek

2005.10.20. 13:10

A Sorstalanságról is dönt az EFA

A Európai Filmakadémia játékfilmek kategóriájában Koltai Lajos filmjével immár két magyar alkotás is szerepel.

BAMA

Az EFA magyar tagjai korábban közvetlen szavazással már bejuttatták a nevezettek közé Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét, amely a mártír miniszterelnök, Nagy Imre életének utolsó szakaszát mutatja be. Az Európai Filmakadémia díjaira felterjesztett 49 filmből berlini székhelyű filmakadémia ezerhatszáz tagja választja ki az egyes kategóriák jelöltjeit. A listát novemberben a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra.

Két kategóriában már most van magyar jelölt. Cakó Ferenc Randevú című animációja a spanyolországi Valladolidban tavaly októberben elnyert UIP-rövidfilmdíjnak köszönhetően egyenesen a jelöltek listájára került. Az Oscar-díjas Szabó István Csodálatos Júlia című filmje a Jameson-közönségdíj jelöltjei között szerepel tíz vetélytárssal a legjobb európai rendező kategóriában; az elismerés sorsáról az európai mozik nézői döntenek. Az EFA díjait idén tizenkilenc kategóriában ítélik oda, a díjátadót december 3-án tartják Berlinben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!