Friss hírek

2005.03.10. 11:44

Zajproblémák, parlagfű-program a szakbizottság előtt

A nagy közúti forgalom miatti lakossági panaszokról, a pétisóval való téli síkosság-mentesítésről és a parlagfű elleni védelem idei feladatairól is szó volt a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának szerda délutáni ülésén, amelyet a pusztazámori hulladéklerakó telepen tartottak.

BAMA

A testület felkérte a főpolgármestert egy környezeti monitoring, illetve egy olyan intézkedési terv elkészíttetésére, amellyel megelőzhetik a közlekedés által okozott környezetterhelésből adódó pereket. Lakossági panaszok alapján a Fővárosi Főügyészség nemrég vizsgálatot indított a Nagykőrösi út és a Határ út környezetveszélyeztető kockázatával kapcsolatban.

A bizottság gyors intézkedéseket sürgetett a környezetvédelmi szakhatóság egy múlt évi határozata kapcsán is. Ebben előbb január végéig, majd március végéig adtak határidőt a fővárosnak az M3-as autópálya kivezető szakaszára és a Határ útra vonatkozó részleges környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzésére. Bánsági György elnök (MSZP) szerint e határozat végrehajtása még el sem kezdődött.

Megfogalmazódott az ülésen, hogy a gyorsforgalmi utak mellett élő emberek egészségkárosodási kockázata miatt a környezetvédelmi szakhatóság bármikor drasztikus forgalomkorlátozásokat rendelhet el. Gondokat érzékelt a bizottság a közlekedési környezetterhelés által okozott peres ügyeknél is. Az ezekkel kapcsolatos eljárásokban ugyanis nem összehangolt az önkormányzat képviselete.

Egyetértett a bizottság azzal, hogy a Centrum Parkoló Kft. tevékenységi területének egy részén, kísérleti jelleggel pétisót használjon a parkolóhelyek tisztítására, csúszásmentesítésére. A képviselők szerint ez az anyag drágább ugyan a konyhasónál, viszont a növények számára hasznos tápanyag lehet, ha megfelelő koncentrációban szórják.

Egyetértett a testület az önkormányzat ez évi parlagfű elleni védelmi intézkedési tervével, amit a hónap végén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. A főváros hatósági jogkör hiányában is 10 éve küzd a parlagfű visszaszorításáért. Tavaly a kerületekkel és a közüzemekkel együtt összességében egymilliárd forintot költöttek parlagfű-mentesítésre.

síkosság-mentesítésről és a parlagfű elleni védelem idei feladatairól is szó volt a fővárosi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának szerda délutáni ülésén, amelyet a pusztazámori hulladéklerakó telepen tartottak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!