Friss hírek

2005.03.10. 14:33

Újszerű ünnepi megemlékezések a fővárosban

Az 1848-49-es forradalomban az Európában a szabadság lángját legtovább őrző Budapest a szabadság fővárosa - e gondolatiság jegyében rendezi a Miniszterelnöki Hivatal a fővárosi önkormányzat bevonásával az idei március 15-i közterületi programokat, amelyekre 70 millió forintot költenek - közölték csütörtökön Budapesten.

BAMA

A Városi Tájkép Csoport nevű formáció a Március 15. tértől a Kossuth térig húzódó Duna-parton a villamos pálya és a szerelvények  bevonásával újszerű módon, grafikákon, filmeken és tablókon  keresztül emlékezteti a járókelőket 1848, 1956 és 1989 eszmeiségére. 

Az egymástól húsz méterre felállított "beszélő oszlopokon" ismert  személyiségek, köztük Göncz Árpád, Václav Havel, a római pápa, az  idősebbik George Bush, Kertész Imre, valamint számos művész válaszol  arra a kérdésre, hogy mit jelent számukra a szabadság, a szabad  élet.
    
Demszky Gábor csütörtöki tájékoztatóján elmondta, hogy a jövőben  az ünnepi rendezvényekbe be akarják vonni a budapestieket. Azt  szeretnék, hogy az ünnep "lelépjen a szónoki emelvényről", a múlt  egy teljesen új színben tűnhessen fel és hogy megmozgassák az  emberek fantáziáját.
    
A főpolgármester szerint az eddigi túl hagyománytisztelő, de nem  elég emberközeli ünnepségek helyett ezután március 15-én és október  23-án is módot nyújtanak majd arra, hogy mindenki saját maga idézze  fel a szabadság eszményét 1848, 1956 és 1989 történéseiben.
    
Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára közölte:  azért kísérleteznek három éve az új típusú ünnepekkel, mivel nem  szeretnék, ha azok éppúgy kiüresednének, mint az 1970-1980-as  években. Mint mondta, számára úgy tűnik, hogy a lakosság örömmel  veszi a kísérleteiket. Ezektől függetlenül megmaradnak az olyan régi  formák, mint a múzeumkerti vagy a Március 15. téri programok. Fiatal  művészek bevonásával azonban újszerű megoldásként kialakítják a  Március 15. tér és a Kossuth tér között a Szabadság útját.
    
A szabaddemokrata politikus megjegyezte, hogy a Kossuth téri  installáció keretében, az 1956-os események bemutatásához eredetileg  egy tankot akartak kiállítani, a gazdatüntetése miatt azonban inkább  egy Csepel teherautó sziluettjét használják majd demonstrációs  célokra.
    
A Móricz Zsigmond körtéren tavaly felállított melegedő kövek  ötletgazdájaként ismert dizájncsoport a 45-56-89 vonalkódot központi  motívumként használva a járdafestéseken, a villamossínek  befüvesítésén és a szerelvény kidekorálásán át számos olyan  megoldást vet be, amelyekkel elgondolkodhat a történelmi   folyamatokat alakító utca embere a szabadság jelentőségéről - mondta.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!