Friss hírek

2005.03.10. 11:45

Új közmunkaprogramok indulnak

Két új közmunkaprogram indul áprilisban. Ezek keretében csaknem 2,7 milliárd forint felhasználásával 4.500 munkanélküli kapcsolódhat be fél éves vagy ezt meghaladó időtartamra a településfejlesztési, illetve erdő-karbantartási tevékenységbe.

BAMA

Errol tájékoztatott Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Az idén összesen 4 milliárd forint áll rendelkezésre a központi költségvetésben közmunkaprogramokra, de más tárcák, a területfejlesztés, intézmények, vállalatok forrásai révén ez 6,2 milliárd forintra egészül ki - jegyezte meg a miniszter.

Hamarosan újabb közmunkaprogramokat hirdetnek meg, így például a Tisza-menti Vásárhelyi tervhez, a belvízvédelemhez, a Balaton környékének rendbe tételéhez, a parlagfű-mentesítéshez, az autópálya-építéshez, valamint a nemzeti parkokban végzendő feladatokhoz kapcsolódva - mutatott rá Csizmár Gábor.

Az erdők rendbe tételét szolgáló közmunkákat az idén 500 millió forinttal a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, 300 millió forinttal az ÁPV Rt., 220 millió forinttal a programban részt vevő erdőgazdaságok, illetve 100 millió forinttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja.

Pásztohy András, a földművelésügyi tárca politikai államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a program egyben foglalkoztatási, illetve tájgazdálkodási célokat szolgál. A közmunkások megtisztítják az erdőket, az erdei utakat, különféle erdőgazdásági feladatokat végeznek el.

Csizmár Gábor megjegyezte: a múlt évben 4,4 milliárd forint jutott központi és kiegészítő forrásokból a kilenc közmunkaprogramra, ezekbe 10 ezer munkanélkülit sikerült bevonni. Az erdő-karbantartási közmunkaprogramra a múlt évben 700 millió forint jutott, s abban ezer munkanélküli vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!