Friss hírek

2005.03.11. 09:36

Több mint 116 ezren jelentkeztek kétszintű érettségikre

Befejeződött a kétszintű érettségi vizsgákra való jelentkezések feldolgozása, összesen 116 230-an jelentkeztek emelt- vagy középszintű matúrára - közölte Pósfai Péter, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont vezetője csütörtökön.

BAMA

A jelentkezők közül 102 507 diák áll tanulói jogviszonyban, és 11 694 azoknak a száma, akiknek vagy nincs érettségijük, vagy kiegészítő, szintemelő, ismétlő vizsgára jelentkeztek.

Pósfai Péter közölte: a 116 230 diák összesen 491 500 tantárgyi vizsgára jelentkezett, az új kétszintű rendszerben 480 ezer tantárgyi vizsgák szerveznek.

Középszinten 423 422, emelt szinten 56 024 vizsgát kell lebonyolítani.

Az OKÉV vezetőjének tájékoztatása szerint 12 833 az előrehozott érettségit tevők száma, a tanulók nagy része egy tárgyból jelentkezett.

A tantárgyi bontásokat tekintve 72 tárgyból szerveznek emelt, és 103 tárgyból középszintű érettségit. A 72 tárgyból hat esetében ezernél többen jelentkeztek vizsgára. A legtöbb vizsga - 21 395 - angolból lesz, amelyet a német, a történelem, a matematika, a biológia és a magyar követ. Egy-egy diák tenne emelt szintű vizsgát arab és finn nyelvből, emberismeretből és etikából, nyomdaipari ismeretekből. Ezekben az esetekben is ugyanúgy ki kell dolgozni a tételeket, mint a többi vizsgánál.

Középszinten első helyen 87 391 vizsgával a magyar áll, amelyet 87 060-nal a matematika követ. A rangsorban ezután a történelem, az angol, a német, az informatika, a földrajz és a biológia szerepel.

Pósfai Péter elmondta: változás lesz az érettségik során a feladatok eltérő jellege mellett abban is, hogy megszűnik a tételek televízióban és rádióban történő kihirdetése. Az intézmények április végén becsomagolva kapják meg a tételeket, amelyekért ezután az iskolák felelnek.

A vizsgákra középszinten maximum 180 perc áll rendelkezésre, a magyar kivételével, amelyet négy óráig lehet majd írni. Emelt szinten általában maximum 240 percig dolgozhatnak a feladatokon a diákok. Újdonság még, hogy számos olyan tárgyból is lesz írásbeli, amiből eddig csak szóbeli volt, ezek között említette a biológiát, a földrajzot és a történelmet.

A tanév rendje szerint az írásbeli vizsgák 2005. május 9-én kezdődnek, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 8. és 14. között tartják, míg középszinten június 20. és július 1. között vizsgáznak a diákok

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!