Friss hírek

2005.03.04. 14:18

A III/III-as tisztek listája az interneten

A Heti Világgazdaság internetes oldalán közölte a Belügyminisztérium III/III-as főcsoportfőnöksége 1989-es tiszti állományának névsorát és rangfokozatait.

BAMA

A hvg.hu most közzétett listája 206 tiszt és főtiszt, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok mellett működő III/III-as osztályok vezetőinek nevét és rendfokozatát tartalmazza. A publikáló szerint a nevek több, nagy példányszámban megjelenő újságban, könyvben, sőt tankönyvben is megjelentek már. A hvg.hu hivatkozik az adatvédelmi törvényre, amely szerint, ha az adatokat állami vagy szolgálati titokká nyilvánítják, nem szabad kiadni és publikálni őket; csakhogy a Dunagate-botrány nyomán 15 éve, jogutód nélkül felszámolt III/III. iratai 1995 óta nem titkosak többé.

Emellett az Alkotmánybíróság 60/1994. (XII. 24.) határozata leszögezte, hogy a nemzetbiztonsági érdekre a III/III. Csoportfőnökséggel kapcsolatban nem lehet hivatkozni - olvasható a hvg.hu-n.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!