Friss hírek

2005.02.11. 11:39

Pályázat József Attila síremlékének megtervezésére

Nyilvános képzőművészeti ötletpályázatot ír ki József Attila Fiumei úti síremléke, a sír közvetlen környezetében kialakítandó emlékhely megtervezésére a Képző-és Iparművészeti Lektorátus.

BAMA

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma megbízásából, a költő születésének centenáriuma alkalmából meghirdetett pályázatra szobrászok, képzőművészek és építészek jelentkezését várja a lektorátus.
A nyertes alkotást 2005. december 3-án, a költő halálának évfordulóján avatják fel - olvasható az NKÖM sajtóirodája által kiadott közleményben.

A pályázónak művészi kialakítású, igényes kivitelezésű, a síremléket, emlékhelyet egységes kompozícióként kezelő műalkotást kell terveznie, amely József Attila szellemiségét, költészetének gondolatiságát fejezi ki a mai kor művészi eszközeivel.    

Az új síremlék a meglévő nyughely fölé, illetve környezetébe kerül. A jelenlegi sírt, József Attila és a József-család hamvaival a Nemzeti Kegyeleti Bizottság a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította.     
A síremlék és az emlékhely kialakítását a kulturális minisztérium 14 millió forinttal támogatja.

A beérkezett pályaművekből a lektorátus szakmai kuratóriuma választja ki a pályázat második fordulójára meghívandó művészeket.
A bírálóbizottság elnöke Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára. A testületben helyet kap két - később megnevezendő - szobrászművész, a grémiumban képviselteti magát a Nemzeti Évfordulók Titkársága, a Nemzeti Kegyeleti Bizottság, a Képző-és Iparművészeti Lektorátus, a József Attila Emlékbizottság, valamint a József Attila Társaság.

A nyertes pályaművet kiválasztó bizottsági ülésre meghívják a család leszármazottait: Makai Ádámot és Makai Zsuzsát.
Az ötletpályázat terveit március 30-án és 31-én lehet leadni, egy pályázó több ötlettel is szerepelhet. A meghívásos pályázat eredményét május 10-ig hirdetik ki. A síremlék és az emlékhely elkészítésének határideje november 15.

A pályázati felhívás a http://www.emlekev.hu/ internetes oldalon olvasható.

Az 1937. december 5-én, két nappal halála után Balatonszárszón eltemetett költő földi maradványait 1942-ben hozták Pestre, a Kerepesi temetőbe. 1955-ben ide temették el az 1919-ben elhunyt Mamát, József Áronnét is.

1959-ben, amikor létrehozták a Munkásmozgalmi Panteont, József Attila hamvai is ott kaptak helyet. 1963-ban mellé temették társát, Szántó Juditot, ma azonban már csak az ő neve olvasható a sírkövön, a család ugyanis 1994-ben a költő földi maradványait visszavitette a családi sírba.
A műkő-keretes, egyszerű táblával jelzett helyen ma József Attilán kívül a Mama, valamint az 1950-ben elhunyt József Jolán, a tavaly eltávozott József Etelka és Etus unokája, Makai Péter nyugszik.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!