Friss hírek

2005.02.25. 16:46

Novecento - monodráma-premier az Örkény István Színházban

Alessandro Baricco: Novecento (Az óceánjáró zongorista) című monodrámáját Csuja Imre előadásában szombaton mutatják be a budapesti Örkény István Színházban, a korábbi Madách Kamarában.

BAMA

A főhős, Novecento (vagyis Kilencszáz, ez egyben a XX. század olasz neve), teljes nevén Danny Boodman T. D. Lemon  Novecento, rövid, különös életének néhány epizódját történetbeli  egykori hajóstársa adja elő.
    
Az 1994-ben megjelent Novecento egy óceánjáró és az Amerikába  utazó emigráció szimbolikus története is. Novecentóra egy, az  Atlanti-óceánon közlekedő hajó báltermében, egy kartondobozban  bukkant rá az egyik matróz 1900-ban; a kisfiú az évszázad  dzsessz-zongoristája lett - olvasható a színház ismertetőjében.
    
Novecento története - amelyet Lukáts Andor rendezésében láthat a  közönség - az őstehetség életútja. Az alapmetafora a XX. század  egészére vonatkozik, a kultúrák találkozására és keveredésére.
    
A detektívtörténethez közeli, homály és misztika uralta darab  Giuseppe Tornatore filmrendezőt is megihlette, aki Az óceánjáró  zongorista legendája című filmjében dolgozta fel a művet (a filmet  Koltai Lajos fényképezte).
    
A több olasz irodalmi díjjal kitüntetett Baricco első regénye,  az 1996-ban írt Seta volt, amelyet a magyar olvasók Selyem címmel  ismerhettek meg. Oceano mare című regénye magyarul Tengeróceán címen  jelent meg 1999-ben. Legutolsó regénye, a Senza sangue volt, amelyet  Vértelenül címen, 2003-ban adtak ki magyarul.
    
Az 1960-ban született Csuja Imre 1994 óta szabadfoglalkozású  színművész. Jelenleg az Örkény színházban Roland Schimmelpfennig Az  arab éjszaka, Csehov Sirály és Weill-Brecht A filléres opera című  darabjában játszik.
    
A karakterszínész a kortárs magyar film egyik sokat  foglalkoztatott művésze; elsősorban a periférián mozgó embertípusok  egyik sikeres megformálója.
    
Első jelentősebb szerepét Janisch Attila Hosszú alkony című  filmjében játszotta, egy arrogáns, agresszív buszsofőrt alakított.  Később szerepelt Mundruczó Kornél Nincsen nekem vágyam semmi című  filmjében; elnyerte a legjobb mellékszereplő kategóriában a  filmkritikusok díját. Legutóbb Török Ferenc Szezon, Árpa Attila Argo  és Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjében láthatta a közönség.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!