Friss hírek

2005.02.03. 12:39

Nem igazán Tisztelt Ház

Egyre elégedetlenebb a magyar lakosság a parlament munkájával - állapította meg az a közvélemény-kutatás, amelyet az Országgyűlés Hivatalának megbízásából végzett a Magyar Gallup Intézet.

BAMA

A felmérés eredményét Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és Hideg Gergely, a Gallup kutatási igazgatója ismertette. A tavaly decemberben ezer ember megkérdezésével, reprezentatív mintán végzett felmérés eredménye szerint a lakosságnak csak kis hányada érdeklődik a parlamenti munka iránt, és az elmúlt két évben is tovább csökkent ez az érdeklődés. Az Országgyűlés munkájával a megkérdezettek 45 százaléka elégedetlen vagy nagyon elégedetlen, 46 százalékuk közepesen elégedett, és mindössze 6 százalék mondja azt, hogy elégedett vagy nagyon elégedett. Az elégedettség mértéke 2004 decemberében a százas skálán 38 pont volt, szemben a két évvel korábbi 49 ponttal. A megkérdezettek 82 százaléka kívánja a képviselők számának csökkentését, 70 százalékuk pedig a civil szervezetek döntéshozatali súlyának növelését.

A különböző médiumok közül leginkább az országos televíziók műsoraiból, főleg a Magyar Televízióból tájékozódnak az emberek a parlamenti munkáról. A parlament honlapjának látogatottsága a lakosság 22 százalékát kitevő rendszeres internetezők körében 30 százalékos. Az országgyűlési képviselői foglalkozás presztízse elmarad az ügyvédek, az egyetemi tanárok, a kórházi orvosok, a közgazdászok és az informatikusok presztízse mögött, de megelőzi a középiskolai tanárokét, az újságírókét és a könyvtárosokét.

Bővebben a pénteki Reggelben

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!