Friss hírek

2005.02.15. 13:59

Mintegy háromezer ember alszik fedél nélkül Budapesten

Budapesten mintegy háromezer ember alszik fedél nélkül - derült ki egy frissen készített felmérésből, amelynek eredményét a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) munkatársai ismertették kedden a fővárosban.

BAMA

"Messze a legpesszimistább várakozások jöttek be, sokkal több ember él fedél nélkül az országban, mint amire számítottunk" -  mondta Győri Péter, a BMSZKI szakmai igazgató-helyettese  újságíróknak.
    
Közölte: Budapesten mintegy háromezer, a felmérésben részt vevő  tíz vidéki nagyvárosban összesen 2200 ember tölti az éjszakát fedél  nélkül. Budapesten több "fehér folt" van, ahol semmilyen  információjuk nincs a fedél nélkül élőkről, ezért a valóban felmért  1200 embert "kerekítették" háromezerre.
    
Az önkéntes felmérők munkája óriási segítséget jelentett az  intézetnek, mert így olyan területeket is fel tudtak mérni, ahova a  szociális munkások nem jutottak volna el. Példaként említette, hogy  Budapesten és környékén található erdőkben, az önkéntesek és a  Pilisi Parkerdő Szolgálat embereinek segítségével mintegy kétszáz  hajléktalant regisztráltak - mondta.
    
Hozzátette: a hajléktalanszállókon, átmeneti szállókon, és  különböző otthonokban csaknem ötezren laknak. Vidéken Miskolcon a  legrosszabb a helyzet, ahol hétszáz utcán alvó embert számoltak, de  Győrben, Debrecenben és Pécsen is sok a hajléktalan.
    
Az összegyűjtött adatokkal kapcsolatban Győri Péter elmondta: az  eredményeket feldolgozzák, azokat a BMSZKI beépíti munkájába, és  javaslataiba, melyeket terveik szerint 2006-ban az új kormány  asztalára fognak letenni.
    
Általános tapasztalatként rámutatott: a munka során az derült  ki, hogy sokkal több szociális munkásra és sokkal jobb  felszerelésekre lenne szükség ahhoz, hogy a rászorulókat el tudják  látni.
    
A Február Harmadika Munkacsoport akciója keretében többek közt a  Menhely Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt, a Máltai  Szeretetszolgálat és több mint száz önkéntes segítségével próbálták  meg regisztrálni, hogy mennyi ember tölti az éjszakát a szabad ég  alatt. Február 3-a és 6-a között a szociális munkások, és a  hirdetésre jelentkező önkéntesek azokat a fedél nélkülieket  regisztrálták, akik rendszeresen vagy alkalomszerűen nem lakás  céljára szolgáló helyen alszanak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!