Friss hírek

2005.02.11. 14:03

Francia-magyar agrárminiszteri találkozó Budapesten

A cukorrépa- és a zöldség-gyümölcs-ágazat reformja, a gabonapiaci feszültségek levezetése és az elemi károkkal kapcsolatban formálódó közösségi szabályozás szerepelt egyebek között Dominique Bussereau, francia és Németh Imre magyar agrárminiszter pénteki budapesti megbeszélésén.

BAMA

Dominique Bussereau látogatása céljaként a kétoldali agrár-együttműködés elmélyítése mellett az európai uniós  tárgyalásokon lehetséges közös álláspontok kialakítását nevezte meg.

Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium  főcsoportfőnöke elmondta: a két miniszter véleménye a  zöldség-gyümölcs-ágazat reformját illetően és az elemi károkkal  kapcsolatos kérdésben megegyezett, a változó cukorrépa-szektor  kapcsán azonban különbözőek az elképzelések.

A főcsoportfőnök a zöldség-gyümölcs ágazat ez évben várható  reformjának részleteiről azok kiforratlansága miatt még nem tudott  beszámolni, csupán annyit közölt, hogy Franciaország és Magyarország  is csak "mérsékelt" változtatásokban érdekelt.

Az elemi károkkal kapcsolatban mezőgazdasági kockázatkezelés  címszóval szabályozást készít az Európai Bizottság, amely márciusban  nyújtja be elképzelését az Európai Tanács elé. 
Vajda László szavai szerint a többnyire azonos érdekű  Franciaország és Magyarország elébe megy a folyamatnak, és már most  megkezdi a felkészülést a majdani véleményezési fázisra. Ezzel a  lépéssel gyakorlatilag az időjárási, pénzügyi és egyéb kockázatok  kezelésére felállítani tervezett alap működésével kapcsolatban  előnyös szempontokat fogalmazzák meg.

"A magyar álláspontnál radikálisabb véleménye van a franciáknak  ugyanakkor az ugyancsak az idén esedékes cukorrépa szektor  szabályozásának átalakítását illetően" - mutatott rá főcsoportfőnök.
Ismertetése szerint a radikálisnak számító, ár- és  kvótacsökkentést célzó európai bizottsági javaslattal összhangban  Franciaország az ágazatból az intézkedés hatására kikerülő gazdákat  egy úgynevezett átstruktúrálási alap felállításával segítené. 

"Ezzel szemben Magyarország az ágazatban kívánná tartani a  gazdákat, így a jelentős ár- és kvótamérséklést nem támogatja" -  fűzte hozzá a Vajda László.
Megjegyezte, hogy Németh Imre a pénteki tárgyaláson felvetett a  magyarországi gabonapiaci feszültségek kapcsán olyan lehetséges  megoldásokat is, amelyekhez a francia fél támogatást tudna nyújtani  közösségi szinten.

A főcsoportfőnök elmondta, hogy két hete az EU már döntött egy  egységes exporttámogatási intézkedésről, ám ez Magyarország és a  többi szárazföldi tagállam számára a szállítási költségek miatt  kevésbé előnyös a tengeri kikötőkkel rendelkező országokhoz képest.

"Magyarország egy külön, Közép-Európára érvényes, magasabb  támogatással járó rendszert tartana jónak, amelyről folyamatos  tárgyalások zajlanak Brüsszellel" - jelezte Vajda László.

Tolmácsolása szerint a franciák megértik a magyar felvetést, de  véleményük alapján a kérdést az általános uniós szabályok között  kell megoldani.
Nyújtó Ferenc, az FVM helyettes államtitkára a kérdés kapcsán  elmondta, hogy Franciaország jelenleg nem látja elérkezettnek az  időt egy ilyen intézkedésre, de talán később igen.

A főcsoportfőnök kitért arra, hogy a pénteki megbeszélésen szóba  került a Tokaji névről szóló, Ausztrália és az EU között zajló  egyeztetés.
"Franciaország támogatja, hogy a Tokaji földrajzi név megfelelő  eredetvédelmet kapjon és azt a magyar érdekeknek megfelelően  használják" - közölte Vajda László

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!