Friss hírek

2005.02.15. 13:55

A főváros 200 millió forinttal támogatja a BRFK-t - Demszky, Bene, Gergényi

A főváros 200 millió forinttal támogatja az idén a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkáját - jelentette be a főpolgármester a BRFK nyilvános évértékelőjén Budapesten kedden.

BAMA

Demszky Gábor a főváros lakossága nevében megköszönte a rendőrök munkáját, melynek eredményeként javult a város  közbiztonsága.
Az új vezetés tudott reformokat bevezetni, eredményeket elérni,  elsősorban a "látható rendőrség" programjának megvalósításával -  mondta.

A főpolgármester szerint javult a rendőrség megítélése a  lakosság körében, a közbiztonság pedig már lejjebb került a  problémák rangsorában. 
Hangsúlyozta, hogy a közterületen több rendőrre van szükség,  gyorsan kell reagálniuk a bejelentésekre és határozottan fel kell  lépniük a közlekedési szabályok betartatása érdekében.

Demszky Gábor rámutatott: mindig rossz, ha a politikai vezetés a  közbiztonság ürügyén beavatkozik a rendőrség ügyeibe. Ez ma már nem  gyakorlat Budapesten, a főváros közgyűlésben helyet foglaló  képviselők pártállásra tekintet nélkül megszavazták Gergényi Péter  főkapitányi kinevezését, illetve a beszámolóját.   
  
Bene László országos rendőrfőkapitány a kis üzletek elleni  rablások megelőzésére, továbbá a kábítószeres bűncselekményekkel  kapcsolatos felderítő munka és a közlekedésbiztonság javítására  helyezte a hangsúlyt.

A kábítószer terjesztéséhez kapcsolódó cselekmények a tábornok  szerint "minőséget hozhatnak a bűnözés" terén.
"Kialakult egy olyan bűnözői réteg, amely nem is csinál titkot  abból, hogy bűncselekményekből él" - jegyezte meg Bene László.

Az országos főkapitány szerint nagyobb hangsúlyt kell fektetni a  kínálati oldal, a dílerek felderítésére.
A tábornok megjegyezte: sok a tennivaló a főváros  közlekedésbiztonsága terén.

Bene László szerint elgondolkodtató, hogy az ország területén a  fővárosban a legalacsonyabb a közlekedési ügyekben kiszabott  pénzbírságok átlaga, ráadásul Budapesten fele annyi jogosítványt  vonnak be, mint az országos átlag.
    
Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány évértékelőjében  elismeréssel beszélt a kábítószeres ügyek és a pedofil esetek  felderítésében elért eredményekről, ugyanakkor megjegyezte, hogy  elégedetlen a személygépkocsi-lopások és a zseblopások elleni  fellépéssel.

A főkapitány beszélt arról, hogy a "látható rendőrség" jegyében  megerősített szolgálatot látnak el a rendőrök a főváros három  frekventált régiójában: Budán a Citadella-Vérmező-Moszkva tér-Déli  pályaudvar körzetében, a Belváros-Nyugati pályaudvar-Keleti  pályaudvar körzetében és a körút-városliget-Hősök tere körzetében.
    
Ennek köszönhetően a Citadellánál összesen egy rablás történt,  és már van olyan hétvége, amikor nem követnek el bűncselekményt a  Nyugati pályaudvarnál - jegyezte meg Budapest főkapitánya.
    
A "látható rendőrség" programjának részeként több helyen is  szerveződik lakótelepi rendőrség.
A BRFK statisztikái szerint tavaly összesen 109.723  bűncselekmény vált ismertté a fővárosban, ami 4,4 százalékos  emelkedés a megelőző évhez képest. A  vagyon elleni bűncselekmények  száma stagnált, a kábítószeres cselekményeké azonban duplájára nőtt.
    
Tavaly 32 emberölés történt Budapesten, ez 15í8 százalékkal  kevesebb az előző évinél. A halálos közlekedési balesetek száma 88  volt, ami 9,28 százalékkal kevesebb az előző évinél.
    
Tavaly a fővárosban az ismeretlen tetteses nyomozások  felderítési aránya 32 százalék, azaz az elkövetőknek csak mintegy  harmadát kerítik kézre a hatóságok azokban az ügyekben, ahol  egyáltalán nyomozás indult.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!