Friss hírek

2005.01.21. 14:24

Haladék a csepeli galvániszap elszállítására

Továbbra sem szállítja el engedély nélkül tárolt veszélyes hulladékát a volt Csepel Művek területéről a Fríz Veszélyes Hulladékot Kezelő Kft., miután a cég ezúttal felülvizsgálati kérelemmel élve nyert haladékot.

BAMA

A közlemény szerint a kft. a volt Csepel Művek területén három különböző helyen tárol 1.200 tonnányi veszélyes hulladéknak  minősülő galvániszapot. 

A hulladék elszállítására adott határidő pénteken lejárt, ám a  kötelezett cég felülvizsgálati kérelemmel élt - áll a közleményben.
A KVM magyarázata szerint ugyanis a felülvizsgálati kérelem  végrehajtásra halasztó hatályú, ezért a cég a jogi eljárás végéig  nem köteles elszállítani a veszélyes hulladékot, sőt a hatóságoknak  nincs joguk bírságot kiszabni. 

A minisztérium a közleményben emlékeztet arra, hogy a céggel  szemben a Közép-Duna völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség már tavaly  augusztusban eljárt első fokon. Akkor arra kötelezte a Fríz Kft.-t,  hogy a veszélyes hulladékot szeptember 15-ig ártalmatlanításra  szállítsa el. 

A cég akkor megfellebbezte a döntést, majd az ügyben másodfokú  hatóságként az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és  Vízügyi Felügyelőség (OKTVF) járt el. Az OKTVF decemberben hozott  másodfokú határozatában helyben hagyta az elsőfokú határozatot,  azzal a kiegészítéssel, hogy a Fríz Kft.-nek a galvániszap  elszállításáról a dokumentum kézhezvételétől számított 30 napon  belül gondoskodnia kell.

A Fríz Kft. az OKTVF másodfokon meghozott határozatát december  22-én vette kézhez, így a veszélyes hulladék elszállítására  megállapított határidő az idén január 21-én járt le.

Az elsőfokú környezetvédelmi hatóság a jogi lépésektől  függetlenül folyamatosan figyelemmel kíséri a veszélyes hulladékkal  kapcsolatos intézkedéseket. Mivel a hatóság közvetlen környezeti  károkozást nem észlelt, ezért nem avatkozott be - olvasható a  közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!