Friss hírek

2004.12.21. 15:43

Ünnep - 500 éve állítanak karácsonyfát

Feldíszített karácsonyfát első ízben egy 1509-ben keletkezett rézmetszet ábrázol, később azonban egyre inkább terjedő szokássá vált, hogy tűlevelű fákat, vagy csak ágakat karácsony este süteményekkel és almákkal díszítsenek.

BAMA

Ennek nyomán aztán az  ajándékozás szokása a december 6-ikán ünnepelt Mikulás - Szent  Miklós - napjáról áthelyeződött karácsonyra.

A hideg, fénytelen téli időszakban az örökzöld fa az életet, a termékenységet és a növekedést jelképezte, s a 19. század második  felében márt szinte minden családban állítottak karácsonyfát.

A fára aggatott díszek azonban nem csupán szép látványt nyújtanak,  hanem gyakorta jelképes jelentőséggel is bírnak.
A svájci Johann Wanner a karácsonyi világ szimbolikájának  könyvet szentelt, s ebben azt írja: az illatos alma a nyarat hozza  el a télben, de a karácsonyfán a paradicsomi almára, a bűnbeesésre  is emlékeztet.

Egy régi babona szerint az a lány, aki karácsonykor a  ház ajtajában állva almát eszik, az első arra járó legényhez megy  majd feleségül. Az üvegből készült gömbölyű díszek jelentése is az  almához kapcsolódik, de emellett a forma a tökéletességet, a  végtelenséget is jelképezi. A mogyoró és dió Isten megfejthetetlen  voltára utal: bennük a sötétség, az ismeretlen lakozik. A díszítésre  gyakran aranyozott formában használt tobozok ugyancsak a  termékenységet szimbolizálják, de a szűzesség, s ezzel Szűz Mária  képzete is kapcsolódik hozzájuk.

A karácsonyfára függesztett szívek a szemlélőnek tesznek  szerelmi vallomást, a csillagok az örökkévalóságot és a tudományos  ismereteket, de egyben az asztrológia vonatkozásában a jó sorsban  való reménykedést is képviselik, míg a szalmából készült csillagok a  jászolra, Jézus megszületésére utalnak, a fa csúcsát díszítő nagy  csillag pedig a betlehemi csillagokra emlékeztet.

A harangok karácsonykor az új évet üdvözlik, de mivel régen  sokszor veszélyre figyelmeztettek, a feldíszített fenyőfán díszként  a szerencsétlenségeket hivatottak elhárítani. Jó hírt is hoznak  azonban: amikor csengettyűszóval hívják a fához a családot, mindenki  ajándékra számíthat - írta a svájci szerző.

A szép hagyományok ellenére ma már a karácsonyfa feldíszítése is  divatoknak van alávetve, bár a legtöbb családban évről évre  ugyanazokat a díszeket használják, s különösen szerencsésnek  tarthatja magát az, akinél generációk óta gyűlnek a családban a  karácsonyfadíszek.

Aki azonban mégis a divatot akarja követni, annak  nem feltétlenül kell sok pénzt költenie: néhány azonos színű  szalagból készült masnival, vagy azonos színű és méretű  üveggolyókkal, netán szép ajándékpapírba csomagolt kis skatulyákkal,  gyufásdobozokkal is szép és gazdag karácsonyfát lehet varázsolni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!