Friss hírek

2004.12.31. 10:16

Színházi bemutatók a jövő évben Budapesten

Több tucatnyi bemutatóval várják a közönséget a jövő évben, az évad második felében a budapesti színházak; a teátrumok internetes honlapjain közzétett premierek között szerepel Füst Milán, Molnár Ferenc, Friedrich Schiller és Carlo Goldoni egy-egy darabja, a cseh Jirí Menzel rendezése, valamint Andrew Lloyd Webber musicalje, a Volt egyszer egy csapat előadása.

BAMA

A Nemzeti Színház nagyszínpadán január 12-én mutatják be Ion Luca Caragiale: Farsang című komédiáját, amelyet Jordán Tamás, a teátrum igazgatója állít színpadra. A Macskalápon munkacímmel a Merina Carr drámájából készül előadás, amelynek premierjét március 18-án, Radoslav Milenkovics rendezésében. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita című színpadi játékát Szász János rendezi, a bemutatót április 1-jére tervezik. Füst Milán: Boldogtalanok című drámáját a stúdiószínpadon mutatják be Ács János rendezésében, május 7-én, a főbb szerepekben többek között Garas Dezsővel és Törőcsik Marival.

A Vígszínházban március közepére tervezik Goldoni: A kávéház című darabjának premierjét, Valló Péter rendezésében. A Pesti Színház társulata Neil LaBute amerikai drámaíró A modell című darabját tűzi műsorra Lukáts Andor rendezésében, a művet a tervek szerint január 6-án mutatják be. A teátrum egy Schiller-bemutatóra is készül, a Stuart Maria rendezője Alföldi Róbert.

A Katona József Színházban William Congreve: Így él a világ című művét április 22-én mutatják be, Ascher Tamás rendezésében. A Kamra műsorán szerepel január 28-án A per című Kafka-regény alapján készült "Ledarálnak, eltűntem" című előadás premierje, Bodó Viktor rendezésében, valamint Petr Zelenka darabja, amelyet  Hétköznapi őrületek munkacímmel április 24-ére Gothár Péter állít színpadra.

A József Attila Színház Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című darabját január 15-én (rendező Léner Péter), Alan Ayckbourn: Hogy szeret a másik? című vígjátékát (rendező: Jirí Menzel) március 19-én, Csiky Gergely: Kaviár című zenés vígjátékát (Rendező: Iglódi István) április 23-án mutatja be. A Gaál Erzsébet Stúdióban januárban tartják Ibsen: Nóra című színművének premierjét, Háda János rendezésében.

A Magyar Állami Operaház február 19-ére Guiseppe Verdi: Az álarcosbál című művének felújítását tűzte műsorra Kerényi Miklós Gábor rendezésében, az előadás helyszíne az Erkel Színház lesz. A Köztársaság téri épületben lesz egy másik Verdi-mű, a Rigoletto premierje is, a március 30-i előadás rendezője Szinetár Miklós és Harangi Mária. Az Operaházban március 12-én mutatják be Dmitrij Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (rendező: Vidnyánszky Attila), majd május 28-án Gyöngyösi Levente: A gólyakalifa (rendező: Harangi Mária) című zeneművének bemutatóját.

A Pesti Magyar Színház egy Offenbach-mű, az Orfeusz az alvilágban premierjét tartja január 14-én. Az Örkény Színházban Alessandro Baricco: Novecento című monodrámáját február 26-án tekintheti meg a közönség, Lukáts Andor rendezésében. A történetet, amelyből Az óceánjáró zongorista legendája címmel film is készült, Csuja Imre meséli el. Szintén premier az Odüsszeusz - epikus színház című előadás, amelyet március 19-ére tűztek műsorra; a rendező Kovalik Balázs,  Pénelopé szerepét Béres Ilona, Odüsszeuszt Gálffi László alakítja.

A Bárka Színházban Sibylle Berg: Helge élete című darabjának bemutatóját tartják január 14-én, Czajlik József rendezésében. Februárra Balázs Zoltán állítja színpadra Maurice Maeterlinck: Pelléas és Mélisande című művét, márciusra pedig Mezei Kinga Pilinszky János költő művei alapján a Fabula című előadást. A későbbi bemutatók sorában szerepel T.S. Eliot: Gyilkosság a székesegyházban (rendező: Csányi János) és Friedrich Dürrenmatt: A vak (rendező: Czajlik József) című darabja.

A Radnóti Színházban január 23-án tartják Csehov: Cseresznyéskert című művének premierjét. Az előadást Valló Péter rendezi, a főbb szerepekben Kováts Adélt, Kovalik Ágnest, Wéber Katát, Bálint Andrást láthatja a közönség. A Nemzeti Táncszínházban "Tangó expressz" címmel az Argentin Tangó Táncszínház előadását játsszák január 26-án.

A Madách Színház Webber-Elton-Bródy: Volt egyszer egy csapat című musicaljét mutatja be május 27-én, 28-án és 29-én. A teátrum szeptemberi évadnyitó sajtótájékoztatóján Szirtes Tamás igazgató, az előadás rendezője elmondta: a világhírű zeneszerző mintegy "alapanyagként" alkotói együttműködésre ajánlotta fel The Beautiful Game című, 2000-ben bemutatott zenés darabját. Egy régi mű alapján új, közép-európai változat születik - jegyezte meg a direktor, hozzátéve, hogy az adaptáció érinti a darab cselekményét, szerkezetét és a hangszerelést is. Elmondta, hogy a darab egy futballcsapatról szól.

A musical főbb szerepeiben Miller Zoltán, Nagy Sándor, Arany Tamás, Balog János, Barát Attila, Nagy Lóránt, Dunai Tamás, Krassy Renáta, Mahó Andrea. A szöveget Bródy János írta, a koreográfus Tihanyi Ákos, a díszlettervező Kentaur, a jelmeztervező Szakács Györgyi - olvasható a színház internetes honlapján.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!