Friss hírek

2004.12.15. 16:06

Speciális hajléktalanszálló a Kálvária utcában

Megújult a korábban fapados női szállásként üzemelő Kálvária utcai hajléktalanszálló, s 48 rossz egészségügyi állapotú, részben mozgáskorlátozott hajléktalannak ad otthont, kultúrált körülmények között. Az épület átadásán Demszky Gábor főpolgármester elmondta: a főváros idén 20,6 milliárd forintot költ szociális célokra.

BAMA

A százmillió forintból megújult intézmény lényegében egy speciális hajléktalanszálló, ahol az egészségi állapot, vagy tartós munkaképesség csökkenés miatt intézeti ellátást igénylő hajléktalanok lakhatnak. Az intézmény lakói személyre szabott, komplex segítségnyújtásban részesülnek, azaz fokozott egészségügyi felügyeletet, pszichés, valamint szociális ellátást kapnak – tudatta Demszky Gábor főpolgármester a párját ritkító, akadálymentes intézmény átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A főpolgármester arról is beszámolt, januárban a XI. kerületi Kocsis utcában is létrejön egy európai színvonalú, 250 férőhelyes szálló, a volt BKV munkásszállóban. Ikvai-Szabó Imre, Fővárosi Önkormányzat szociális bizottságának elnöke rámutatott: a Kocsis utcai intézmény gyakorlatilag ismét munkásszálló lesz, hiszen a bejutás feltétele a munkaviszony, térítési díj fizetése, valamint egy elég szigorú előtakarékossági rendszerben történő részvétel, annak érdekében, hogy előbb-utóbb önállóan is tudjanak a bentlakók lakáshoz jutni.

A sajtótájékoztatón elhangzott: jelenleg 4000 férőhelyet biztosít a Főváros hajléktalanok számára, s különböző ellátó helyeken – ételosztás, orvos, szállók, stb. – kb. 6000-8000-en regisztrálták magukat. A szálláshelyek egyébként nem üzemelnek 100 százalékon, még van hely, és a szociális munkások senkit nem küldenek el, aki a szállóknál kopogtat.

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!