Friss hírek

2004.12.14. 14:04

Sopron is pályázik az Európa kulturális fővárosa címre

Sopron is pályázik az Európa kulturális fővárosa címre - jelentette be Walter Dezső polgármester kedden, a Hűség napja alkalmából rendezett ünnepségen.

BAMA

A soproniak ezen a napon emlékeznek az 1921. december 14-i népszavazásra, amikor a helybéliek a döntésükkel megőrizték a várost  Magyarország számára - mondta a polgármester.  
A város főterét a 2010. évre elnyerhető pályázat sikeréért 2010  diák élőlánca fogta körbe. Az iskolások Liszt Szerelmi álmok című  kompozíciójának kottáját tartották a kezükben, a teret betöltötte a  Liszt-muzsika. 

"Ez a Liszt-mű lesz a pályázat szignálja - mondta a polgármester  a bejelentést követő sajtótájékoztatón.  
Kalmár István alpolgármester közölte: a soproni pályázat  fókuszába a Liszt-kultuszt állítják. A komponista az egykori Sopron  vármegyében, a ma az ausztriai Burgenlandhoz tartozó Doborjánban  született. Első koncertjét Sopronban adta. 

Kalmár István elmondta: a pályázat másik pillére a  város Európához történő kapcsolódása lesz. 
"Sopron felkerült 1989 nyarán a történelmi világatlaszra, amikor  a város közelében több száz akkori kelet-német állampolgár jutott át  Ausztriába" - hangoztatta.
    
Hozzátette: a Fertő-táj világörökség természeti kincse és a  város építészeti öröksége is jó alapot jelent a pályázathoz. 
Az alpolgármester kitért arra, hogy elgondolásaik túllépnek a  város határain. 

"Régióban gondolkodunk, számolunk burgenlandi települések  bekapcsolódásával is a 2010-es programba, amennyiben Sopron nyeri el  a címet" - mondta. A soproni pályázatot több, a kulturális és a  közéletben ismert személyiség, köztük Rakovszky Zsuzsa író, Szokolay  Sándor zeneszerző, Csollány Szilveszter olimpiai bajnok támogatja. 

Az Európai Unió kulturális miniszterei ez év májusában
határoztak arról, hogy 2009-től évente két település, egy régi és 
egy új tagállam városa együttesen legyen Európa kulturális fővárosa.  Döntöttek arról is, hogy 2010-ben egy magyar és egy német város  tölti be ezt a szerepet. 

Azt, hogy Magyarország melyik várost jelöli, a kormányzat két
szakaszból álló pályázat során, a részletes szakmai tervek 
ismeretében dönti el. Eredményt várhatóan 2005 őszén hirdet a 
nemzetközi zsűri. 

A kulturális tárca október elején írta ki a pályázatot a cím
elnyerésére. Eddig Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár,  Kecskemét, Miskolc, Pécs, Veszprém és Székesfehérvár jelezte 
részvételi szándékát.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím elnyerésére több magyar  város, egyebek között Pécs, Budapest, Eger és Győr is pályázik. 
A lehetőséget az Európai Parlament és az Európa Tanács  határozata nyitotta meg a magyar városok előtt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!