Friss hírek

2004.12.23. 09:59

Kuncze Gábor az egészségügy magánosításáról

A jelenlegi kormányzati ciklusból hátralévő idő kevés egy átfogó egészségügyi reform végrehajtásához, de az SZDSZ javasolni fogja, hogy a járóbeteg rendelés privatizálásában történjen előrelépés, és ha kell, a szükséges törvényjavaslatot is kidolgozza - közölte az SZDSZ elnöke.

BAMA

A háziorvosi rendszer magánosításához hasonlóan a járóbeteg ellátás is privatizálni kellene, mert a befektetések nyomán javuló  szolgáltatási színvonallal el lehetne érni, hogy a betegek "ne  csússzanak fel" a legdrágább ellátás jelentő kórházi szintre -  hangsúlyozta Kuncze Gábor a magyar Televízió Nap-kelte című  műsorában.

Véleménye szerint ez könnyebbé teszi a finanszírozást, amelyet  igazolnak a már privatizált szolgáltatások. "Nem látjuk be, hogy  miért állt meg az egész folyamat pont a járóbeteg rendelésnél, mi  egy lényegesen gyorsabb, még az MFB-n keresztül is segített  privatizációt szeretnénk ott látni" - mondta.

Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a betegnek majd fizetnie  kell a privatizált szolgáltatásért, ugyanúgy ingyenes az ellátás, de  a jobb szervezés és a magasabb hatékonyág az adott finanszírozási  konstrukcióban is biztosítja a megtérülést. "A betegnek meg kell  adnia a választási lehetőséget", hogy a  szolgáltatók egymással  versenyezzenek a kegyeiért - tette hozzá.

Mint mondta, annak a belátására lenne szükség, hogy ha több  pénzt akarunk az egészségügynek és nem a karunk több járulékot  fizetni, akkor nincs más eszköz a kezünkben mint a magánbefektetőket  bevonni az egészségügy finanszírozásába. 

Emellett hozzá kell nyúlni a finanszírozási rendszer alapjához  és a jelenlegi egy biztosítós rendszerről át kell térni az egymással  versengő, több biztosítós rendszerre - mutatott rá Kuncze Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!