Friss hírek

2004.12.14. 17:51

Ingyen parkolhatunk a két ünnep között

Szombat délelőtt is ingyenessé tenné a parkolást a Fővárosi Önkormányzat. Erről a tervről is beszámolt Demszky Gábor főpolgármester azon a sajtótájékoztatón. Elhangzott: december 24-étől január 2-áig ingyenes lesz a fővárosban a parkolás.

BAMA

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén dönt arról, hogy ezután ne lehessen párhuzamosan  parkolási pótdíjat és kerékbilincset is alkalmazni a szabálytalankodó autósok büntetéseként. Demszky Gábor elmondta: azokat az autósokat, akik fizetős parkolóhelyen nem fizetnek, vagy túllépik az időkorlátot, ezután csak pótdíjjal sújthatnák a parkolási társaságok.

A kresz szabályait megszegő, tilosban parkoló autók esetében bírság vagy indokolt esetben kerékbilincs lenne a szankció, ám párhuzamosan ez esetben sem róható ki parkolási pótdíj, ha a Közgyűlés elfogadja az előterjesztést.

A főpolgármester rövidesen beterjeszti a Közgyűlés elé azt a parkolással kapcsolatos javaslatot is, amely szombatonként délelőtt is ingyenessé tenné a parkolást – tudatta az újságírókkal Demszky Gábor. Előbb azonban egyeztetni kíván a kerületekkel a javaslatról. A parkolási társaságokkal már előrehaladott tárgyalások folynak, Tiba Zsolt főjegyző elmondása szerint szakmailag elfogadhatónak tartják a javaslatot. Demszky Gábor kifejtette: Budapesten a szombat délelőtt hagyományosan a bevásárlásé.

A nagyobb bevásárlóközpontok látogatói több órát is eltölthetnek a vásárlással, hiszen az autójuk az áruház parkolójában várja őket. A hagyományos kiskereskedőknek azonban gondot jelent, hogy a vásárlóik nem tudnak hosszabban időzni a boltjaikban, hiszen az utcai parkolás nemcsak pénzbe kerül, hanem időkorlátai is vannak. A rendelkezés tehát a kiskereskedőket igyekszik jobb helyzetbe hozni – húzta alá a főpolgármester.

Tájékoztatása szerint december 24-e és január másodika között Budapest teljes területén ingyenes lesz a parkolás, kivéve néhány védett helyet: a Budai Várt, a Hunyadi János út Vár melletti szakaszát és a Margitszigetet. A főpolgármester felhívta a figyelmet: december 18. szombat azonban munkanap, így a parkolási rend is munkanapnak megfelelő.

A forrásmegosztással kapcsolatos egyeztetésekről Tiba Zsolt főjegyző számolt be a tájékoztatón.  Elmondása szerint a bevételek elosztása egy igen bonyolult rendszeren keresztül történik, amelynek egy pontja került a viták kereszttüzébe. A kerületekkel azonban sikerült megegyezni, s mára elmondható: megszünt a vita ebben a kérdésben. A főváros nem kívánja idén módosítani a júniusban hozott forrásmegosztási rendeletet, sőt, azon önkormányzatok számára, amelyek rosszabbul jártak, azaz a reméltnél kevesebb pénzhez jutottak, támogatást nyújt a Fővárosi Önkormányzat. Erről is csütörtökön mondják ki a városatyák a végső szót.

Demszky Gábor ismertette az újságírókkal a városrehabilitációs rendelet módosítására vonatkozó terveket is, amelynek célja a szociális városrehabilitáció megkezdése.

- Új városrehabilitációs programunkkal arra teszünk kísérletet, hogy a leromlott, szegények és kirekesztettek által lakott negyedekbe újra életet leheljünk - jelentette ki a főpolgármester. A szociális városrehabilitáció kísérleti programjáról a Városrehabilitációs Keret módosítása mellett csütörtökön szavaznak a képviselők. Elsőként két konkrét területen indul el a program, a VIII. és a X. kerületben.

A program finanszírozásának részleteit a 2005-ös költségvetési rendelet fogja tartalmazni. A program célja nemcsak a lakóépületek, közterületek fizikai megújítása, hanem az ott élők gazdasági-szociális és kulturális esélyeinek javítása is. Az épületek és közterületek felújítása, az infrastruktúra fejlesztése mellett a szociális háló kiterjesztését, a helyi közbiztonság, a környezet, az oktatás színvonalának javítását és komoly gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő beruházásokat is jelent.

A Közgyűlés döntése nyomán másfél éves kísérleti programindul. A két kerületi önkormányzat már megkezdte a program kidolgozását. Kőbányán a Bihari út térségében mintegy 400 komfort nélküli lakás található. A középső-Józsefvárosban lévő Magdolna-negyed (a Népszínház utca–Nagyfuvaros utca–Baross utca–Fiumei út által határolt rész) rehabilitációja több tízezer embert érint, akiknek egyharmada komfortnélküli vagy szükséglakásokban él.

A program eléri célját, ha az épületek és a környezet látványos megújítása mellett a korábban ott élők legalább 70%-a helyben marad, csökken az alacsony komfortfokozatú lakások aránya, akárcsak a bűnözés.

A főpolgármester, valamint Schiffer János főplgármester-helyettes arról is beszámolt, elkészült a Főváros pályázata az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet a közgyűlési jóváhagyás után nyújtanak be a kultuszminisztériumhoz.

2010-ben egy magyar és egy német várost választanak Európa Kulturális Fővárosává. A kormány döntése a második forduló után, de legkésőbb 2005 júniusáig várható. A Brüsszelbe továbbított pályázatokról az Európai Parlament 2006 nyarán mondja ki a végső szót.

- Budapest számára kitűnő alkalom, hogy az egész világnak megmutassa sokszínű kultúráját, és ráirányítsa a figyelmet Magyarországra, hazánk tradícióira - fogalmazott Demszky Gábor. - Ha Budapest nyeri el az Európa Kulturális Fővárosa címet, mindenki nyertes lehet. Budapest és régiója, amelyet addigra szebbé, élhetőbbé és átjárhatóbbá kell tennünk. A vidéki városok, ahol közös programjaink nyomán felpezsdül a kulturális élet. Magyarország minden szeglete, amelyet közelebb hozunk Európához.

A főpolgáemster hangsúlyozta: - Mint a város főpolgármestere, azt szeretném elérni, hogy 2010-ben rajtunk legyen a világ szeme. A magyar főváros már most is alkalmas arra, hogy bemutassa az európai kultúra kincseit és az egyedülálló magyar kultúrát. A Budapesten élő és dolgozó művészek, a város több tucat színháza, mozija, koncertterme, galériája, múzeuma, könyvtára, szabadtéri fesztiválja várja az alkalmat. 2010-ben Budapest Magyarország és a magyar kultúra nagykövete lehet Európában - jelentette ki végezetül Demszky Gábor.

Schiffer János főpolgármester-helyettes nevetségesnek tartotta azokat a lábra kapott híreszteléseket, miszerint a dolog már eldőlt volna, és Pécs lesz a befutó, vagy hogy még ő maga is a rivális megyeszékhelyt támogatná. Elmondása szerint több mint százoldalas pályázati anyagot nyújtanak be, ami számos izgalmas kulturális ötletet tartalmaz.

Demszky Gábor újságírói kérdésre megerősítette, hogy le kívánják cserélni a főváros közlekedési lámpáit, amire nemzetközi közbeszerzési pályázatot írnak ki. A cél nagyobb fényerejű, energiatakarékos lámpák üzembehelyezése, amelynek a jelenlegi negyede lesz az üzemeltetési költsége.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!