Friss hírek

2004.12.14. 12:16

Elfogadták a civakodási törvény módosítását

Az Országgyűlés 318 igen szavazattal, 19 ellenében elfogadta a szabálysértésekről szóló törvény módosítását. A Horváth Csaba (MSZP) által kezdeményezett változtatás a korlátozottan nyilvános hely fogalmát vezeti be a jogszabályba.

BAMA

A törvény módosítás szerint, aki például társasház közös helyiségében, moziban, színházban vagy hivatali épület nem hivatali helyiségében verekszik vagy kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A törvény a kihirdetését követően 15 nappal lép hatályba.

A békesség és a nyugalom mindenkinek alapvető igénye és érdeke.  Erre bizonyíték az a négypárti egyetértés, amellyel Horváth Csaba (MSZP) képviselő szabálysértési törvényt módosító indítványát támogatta a Parlament.

"Ez olyan karácsonyi ajándék lesz alakosság számára, amely nem csak karácsonykor garantálja a békességet és a nyugalmat."- mondta Horváth Csaba. A módosító indítvány szerint szabálysértésnek kell tekinteni bármely helyszínen elkövetett rendzavarást és kirívó közösség elleni viselkedést.  A törvénymódosítás elfogadása esetén a randalírozót a bíróság akár 150 ezer forint pénzbírsággal vagy 60 nap elzárással is sújthatja.

Erre a jogszabály módosításra azért volt szükség, mert az eddigi szabályozás szerint, például ha egy család egy egész társasház életét nehezíti meg folyamatos csendháborítással, akkor hiába hívtak rendőrt, nem volt joguk intézkedni. Ez a törvénymódosítás békét teremthet környezetünkben, mert megelőző, visszatartó ereje van, így védi nyugalmunkat.

"A rendszerváltás óta, amikor is a magánélet szentségére hivatkozva számtalan hatékony szabályozást eltöröltek, a magánéleti konfliktusok nem hogy enyhültek volna, hanem tovább mélyültek. Mindezt magánemberként és polgármesterként tapasztaltam, és örülök annak, hogy országgyűlési képviselőként tehettem valamit ez ellen a sokunk életét megkeserítő jelenség ellen."- mondta Horváth Csaba.

Forrás: MTI

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!