Friss hírek

2004.12.15. 10:03

A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a népszavazás eredményét

Megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) az Országos Választási Bizottság (OVB) a december 5-ei népszavazás eredményt megállapító határozatát, és a több mint 1.100 szavazókörben elrendelte a szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését - közölte az Országos Választási Iroda vezetője tegnap.

BAMA

Az LB az OVB eredményt megállapító határozatát megsemmisítette és elrendelte a (Magyarok Világszövetsége) beadványában felsorolt szavazatszámláló bizottságok esetében a szavazatok megszámlálásáról kiállított szavazóköri jegyzőkönyvek ellenőrzését és az újbóli eredmény megállapítását - mondta Rytkó Emília.

Hozzátette: az ellenőrizendő szavazókörök az összes szavazókör mintegy 10-12 százalékát jelentik. Az eljárás várható menetéről szólva közölte: az OVB kedd esti ülésén dönt arról, hogy milyen határidőn belül kell az ellenőrzéseket elvégezni. Közölte, a szavazóköri dobozok december 5-e óta lezárva megtalálhatók a polgármesteri hivatalokban.

"Ha az OVB úgy dönt, akkor a választási irodák értesíteni fogják a szavazatszámláló bizottságokat, hogy ismételten üljenek össze" és ehhez biztosítják a technikai feltételeket is - mondta Rytkó Emília.
"Készen állunk arra, hogy ha a szavazatszámláló bizottság új jegyzőkönyvet állapít meg, illetve tölt ki, akkor azokat az OVB elé tárjuk a végleges eredmény megállapítására" - közölte az OVI vezetője.

Patrubány Miklós, az Magyarok Világszövetsége (MVSZ) elnöke hétfőn jelentette be, hogy 1.139 szavazókörben a szavazatok újraszámlálását kéri, és az LB-hez fordul. December 8-án még 1.137 olyan szavazókörről tudott, ahol a két népszavazási kérdésre adott igen és nem válaszokat - állítása szerint - elképzelhető, hogy "kifordították".

Elmondta, az MVSZ azért számoltatná újra a szavazatokat, mert véleményük szerint felcserélték az igenekre adott válaszok számát a nem válaszokéval. Közölte, azért fordult az LB-hez, mert az OVB úgy hirdetett eredményt, hogy 14 megyében még folyamatban voltak a jogorvoslati kérelmek.


 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!