Friss hírek

2004.11.29. 14:16

Vénymentes nappal tüntetnek a látszerészek kedden

A látszerész üzletek többségében kedden nem váltják be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szemüveg vényeit, az optikusok így tiltakoznak egy január 1-jétől hatályba lépő miniszteri rendelet ellen - közölte a Magyar Látszerész Szövetség elnöke hétfőn Budapesten.

BAMA

Az akcióval, amelyhez az ország mintegy ezer üzletének 80 százaléka csatlakozik, a közvélemény figyelmét kívánják felhívni  arra, hogy a jövő év elejétől várhatóan egyáltalán nem fognak vényre  szemüveget készíteni. A hatályba lépő rendelet ugyanis  megkérdőjelezi a látszerészek eddigi szemüveg-készítési és  forgalmazási képesítését, amely alapján a szakemberek évtizedek óta  dolgoznak - mondta sajtótájékoztatón Keresztúri Gábor. 

Közölte: a jogszabály szerint mivel a szemüveg gyógyászati  segédeszköznek minősül, ahhoz külön gyógyászati  segédeszköz-forgalmazási képesítés kell, amelyet több hónapig tartó,  mintegy 100 ezer forintos tanfolyam elvégzése után kaphatnak meg az  optikusok. E nélkül nem köthetnek szerződést az OEP-pel.

A szakmai szervezetek ezt elvi kérdésnek tekintik, ezért a  jogalkotóktól azt várják, hogy halasszák el hat hónappal a  jogszabály hatályba lépését és ezen idő alatt tárgyaljanak az  érdekképviseletekkel arról, hogy a rendelet módosításával a  látszerészek mentesüljenek a tanfolyam elvégzésének kötelezettsége  alól.

Morvai Miklós, a  Magyar Optikus Ipartestület alelnöke közölte:  korábban már kaptak írásos ígéretet a szaktárcától arról, hogy még  idén megkapják a mentességet, de most úgy tűnik, ez mégsem valósul  meg. Kérdésre válaszolva elmondta: a magyar lakosság közel 50  százaléka visel szemüveget, amelyet két-három évente kell cserélni,  így évente mintegy másfélmillió szemüveget váltanak ki.

Ezeknek 70 százaléka készül OEP-támogatással, ami általában a  szemüveg árának 15-20 százalékát jelenti, de olcsóbb szemüvegek  esetében elérheti az 50 százalékot is - tette hozzá.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!