Friss hírek

2004.11.18. 12:04

Szinetár Miklós december elsejéig vár a kormány válaszára

A Magyar Állami Operaház főigazgatója az állam által 2005-re biztosított keretösszegtől teszi függővé maradását az intézmény élén - mondta Szinetár Miklós csütörtökön.

BAMA

Szinetár Milós azért vár kormányzati választ december 1-jéig, hogy esetleges lemondása esetén legyen idő arra, hogy új  főigazgatót találjanak - ezt maga az intendáns főigazgató mondta csütörtökön.

Az Operaház 2004-ben 500 millió forinttal kevesebb pénzt kapott,  mint az előző évben, és csak az jelentett némi könnyebbséget, hogy  Hiller István kulturális miniszter ígéretet tett arra, hogy az  Andrássy úti intézmény zárolt pénzéből 175 millió forintot  felszabadítanak.

Szinetár Miklós a Napkeltében elmondta: a 175 millió forintból  80 millió még mindig nem érkezett meg a dalszínházba. Hozzátette: ha  az inflációt, a béremelés elmaradását és a közüzemi díjak  emelkedését is figyelembe veszik, akkor 20 százalékkal kevesebb  pénzt tudhatnak magukénak az Operaház alkalmazottai.

Az Operaház 2004-ben 7 százalékkal kevesebb pénzből  gazdálkodhatott mint az előző évben, ezért Szinetár Miklós  sajtótájékoztatón jelentette be: ha ezt az elvonást az állam a  2005-ös évben nem kompenzálja, akkor nem tudja vállalni az intézmény vezetését.

"Amennyiben 2005-ben egy újabb jelentős pénzügyi szűkítés  mellett kell az intézménynek működni, az már egy teljesen más  szerkezetet, generális változtatást jelent az opera életében, amire  nem tartom magamat alkalmasnak" - fogalmazott a főigazgató tavasszal.

A dalszínház vezetője a szeptemberi társulati ülésén  megerősítette, hogy ha az állam nem biztosítja az intézmény  zökkenőmentes pénzügyi működését, hanem tovább csökkenti az Operaház  költségvetését, akkor 2005. január 1-jétől nem vállalja a  főigazgatóságot. Az anyagi nehézségek miatt az Operaház idén már három bemutatót  volt kénytelen lemondani.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!