Friss hírek

2004.11.18. 13:39

Példátlan összefogás az egészségügyben

Európai segítségre, külföldi támogatásra is számítanak azok a szakszervezetek és szakmai szövetségek, amelyek a kórházak köztulajdonban tartásáért kampányolnak.

BAMA

Egészségügyi kérdésben ilyen erős összefogásra még nem volt példa Magyarországon - mondta el Cser Ágnes, az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Hozzátette azt is: hamis és ócska ideológia, hogy az esetleges privatizáció után jobb lenne a magyar egészségügy helyzete. Miután július óta folyik az ágazat résztvevőinek sztrájkja, eddig a kormány nem tárgyalt az egészségügyben dolgozókkal, most azonban levelet kaptak, amelyben a kabinet kifejezte tárgyalási szándékát - mondta még el Cser Ágnes.

Ehhez azonban konkrét időpontot is kérnek, addig nem állítják le a sztrájkot, és készülnek a napokban esedékes fővárosi demonstrációra is.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nagy eredménynek tartja, hogy a kormány hajlandó tárgyalni. Kifejtette, hogy megtévesztőnek, és néha hamisnak érzi a december 5-i népszavazás kapcsán a nemre buzdító kampányt.

- Olyan ellenpéldákkal próbálják aláásni a tisztességes közgondolkodást, hogy a jelenleg működtetésre vállalkozásba adott egészségügyi intézményeket privatizáltnak állítják be. Hamis, mert nem igaz, nincs mögötte tulajdoni privatizáció. A háziorvosi szolgálatok nem privatizáltak, a magyar háziorvosi szolgálat nem magánosított, hanem önkormányzati tulajdonban van 97 százalékig és csak működtetjük.

A tájékoztatón Leo Gabriel, az Európai és az Osztrák Szociális Fórum képviselőjeként szolidaritásáról biztosította az egészségügy privatizációja ellen kampányoló szervezeteket. Elmondta azt is, hogy Európában, és benne Ausztriában hasonló problémákkal kell szembenézni, de a szociális fórum meggyőződése az, hogy az egészségügynek köztulajdonban kell maradnia mindenütt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!