Friss hírek

2004.11.19. 14:44

Megegyezett a főpolgármester és a pénzügyminiszter

Jelentősen felgyorsul a közlekedés jövő évi fejlesztése Budapesten és az egész országban - a Főpolgármesteri Hivatal szerint erre is garanciát jelent Demszky Gábor és Draskovics Tibor mai megállapodása.

BAMA

A mai napon Demszky Gábor főpolgármester és Draskovics Tibor pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés az önkormányzatokat érintő kérdéseiről tárgyalt.

A megbeszélésen megállapodtak a 2005-ös évi útfelújítások finanszírozásával és a tömegközlekedés támogatásával kapcsolatos kérdésekről. Demszky Gábor és Draskovics Tibor megállapodása garanciát jelent arra, hogy jelentősen felgyorsul a közlekedés jövő évi fejlesztése Budapesten és az egész országban.
A főpolgármester és a pénzügyminiszter a következő öt pontban állapodott meg: 

1. Jövőre az önkormányzatok igazolt ráfordításai mértékében az állami költségvetés támogatja az útfelújítások költségét. Ez azt jelenti, hogy – amint arról Demszky Gábor és Medgyessy Péter korábban megegyezett –, minden forinthoz, amit az önkormányzatok útfelújításra költenek, az állam még egy forintot hozzátesz. A főpolgármester és a pénzügyminiszter abban is megállapodtak, hogy ez a támogatási forma felülről nyitott rendszerű lesz. Azaz minél többet költenek az önkormányzatok útfelújításra, annál többet ad erre a célra az állam. A megállapodás garantálja, hogy a Budapesten a Fővárosi Közgyűlés által már elfogadott útfelújítási program teljesül, és így jövőre 13 milliárd forintért több mint 65 kilométer főút újul meg.

2. A mai megbeszélésen szó volt a tömegközlekedés normatív támogatásáról is. Draskovics Tibor elmondta: egyelőre nem lát lehetőséget a jövőre tervezett 15 milliárd forintos normatív támogatási alap megemelésére. A pénzügyminiszter szerint a normatív támogatást fokozatosan, a következő három évben lehet olyan mértékűre emelni, hogy a közlekedési vállalatok veszteségeinek finanszírozására elegendő legyen. A főpolgármester és a pénzügyminiszter ezért abban is megállapodtak, hogy jövőre az állam garanciát vállal a BKV által felveendő kölcsönökre. Ennek a pontos mértékéről a PM, a Főváros és a BKV szakemberei a lehető leghamarabb megegyeznek.

3. Demszky Gábor és Draskovics Tibor a mai megbeszélésen abban is egyetértett, hogy az állam 2005-ben a jelenlegi 8.000 Ft-ról 10.000 Ft-ra emelje a munkaadók által adómentesen adható természetbeni juttatások összegét. Ennek feltétele, hogy a munkaadó vállalja: az összeget a jelenleg adható étkezési hozzájárulás mellett tömegközlekedési bérletre is fordítja. Az elképzelés szerint az érintettek szabadon dönthetnek majd arról, hogy a 10.000 Ft-os keretet hogyan osztják meg a bérletvásárlás és az étkezési hozzájárulás között. Ez az adómentes hozzájárulás jelentősen csökkentheti a bliccelést, és új bevételt jelent a közlekedési vállalatoknak is.

4. Demszky Gábor és Draskovics Tibor megegyeztek, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2005. februárjában pályázatot ír ki a BKV járművein használható chipkártyás rendszer bevezetésére. A chipkártya az utasok és a BKV érdekeit egyaránt szolgálja. A kártyás rendszer minimálisra csökkenti a bliccelést, az utasok és az utazások számának pontosabb mérése pedig lehetővé teszi az igazságosabb díjak megállapítását. Így bizonyos útvonalakon az utasok kevesebbet fizethetnek, a BKV bevételei mégis nőnének. A chipkártyás rendszer kényelmesebb lesz az utasok számára is, mivel gyorsabban és egyszerűbben tudnak majd fizetni. Ráadásul összeköthető más rendszerekkel is, így például a majdani Budapesti Közlekedési Szövetséggel.

5. A BKSZ-szel kapcsolatban a főpolgármester és a pénzügyminiszter abban állapodtak meg, hogy a Fővárosi Önkormányzat a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együttműködve elkészíti azt a koncepciót, amelyet jövő év februárjában a kormány elé terjesztenek. A Budapesti Közlekedési Rendszert a BKV, a MÁV és a Volánbusz együtt alkotja majd, célja – többek között – az egységes viteldíjrendszer és a menetrend-harmonizáció.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!