Friss hírek

2004.11.17. 16:01

Ma van a Főváros Emléknapjának ünnepe

Ma van a Főváros Emléknapja, mivel 1873-ban ezen a napon egyesült Pest, Buda és Óbuda.

BAMA

 A 130 évvel ezelőtti Pest-Budai egyesüléssel hasonlította össze Demszky Gábor főpolgármester az uniós csatlakozás Budapestjét. Mindkét egyesüléssel az ország, illetve az egész Kárpát-medence motorjává vált a főváros ugyanis.

A főváros 130 esztendős fejlődésére, hányattatására visszatekintve az elmúlt esztendők eredményeiről részletesen is szólt a főpolgármester, és méltatta az európai csatlakozás jelentőségét. Budapest közgyűlése azzal fejezi ki Európa iránti elkötelezettségét - mondta -, hogy az idei főváros napján a kitüntetettek mindegyike a toleráns, tradicionális, humanista európai kultúra képviselője.

Díszpolgári címet adományozott tehát a főpolgármester Garas Dezsőnek, Gönczöl Katalinnak, az állampolgári jogok korábbi biztosának, Konrád Györgynek, Makk Károlynak és Varga Imre szobrászművésznek.

Pro Urbe díjban részesült Günter Verheugen, az Európai Unió korábbi bővítési biztosa, Spiró György, író, Bereczki Lóránt művészettörténész, a Budapesti Filharmóniai Társaság, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közössége, és a magyar vízilabda válogatott. 24-en kaptak Budapestért díjat, öten pedig a Főváros Szolgálatáért díjat.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!