Friss hírek

2004.11.25. 09:36

Konferencia az európai migrációról Budapesten

Az Európán belüli migráció társadalmi-gazdasági hatásairól szóló kétnapos konferencia kezdődik csütörtökön Budapesten, a Nemzetközi Migráció Világméretű Bizottságának szervezésében.

BAMA

A bizottság - angol nevén Global Commission on International Migration (GCIM) - 2003-ban, huszonkét állam, köztük Magyarország  részvételével alakult Kofi Annan ENSZ-főtitkár kezdeményezésére  azzal a céllal, hogy átfogó választ és megoldást adjon a nemzetközi  migrációból adódó kérdésekre, és öt regionális konferencia után,  2005 közepére jelentést készítsen a témáról. 

A budapesti regionális konzultáció a harmadik a tanácskozások  sorában: legutóbb idén szeptemberben Kairóban a mediterrán  térségbeli és a közel-keleti népvándorlásról, májusban pedig  Manilában az ázsiai migrációról tartottak konferenciát. A következő  két tanácskozást Afrikában és az amerikai kontinensen tartják.

A budapesti tanácskozáson harminchét - többségében európai -  ország kormánya, az Európai Bizottság, valamint több nemzetközi és  regionális szervezet, így például az ENSZ menekültügyi bizottsága,  az UNESCO, az UNICEF és a Vöröskereszt, továbbá számos európai  tudományos intézet és civil szervezet is képviselteti magát.

Magyar részről a Belügyminisztérium (BM) és a  Külügyminisztérium, valamint a határőrség és a bevándorlási hivatal  szakértői vesznek részt, valamint képviselteti magát a Magyar  Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézete, az  ELTE szociológia tanszéke, a Központi Statisztikai Hivatal  Demográfiai Kutató Intézete, a Magyar Helsinki Bizottság, a Menedék  és az Oltalom Alapítvány is.

A csütörtöki tanácskozást Szilvásy György, a BM közigazgatási  államtitkára nyitja meg, akit a GCIM több tagjának felszólalása  követ. A panelbeszélgetések témái között szerepel az illegális  migráció nemzeti és regionális biztonságra gyakorolt hatásainak  vizsgálata, az államok közötti együttműködés, valamint az  embercsempészet és a menekültek helyzete is.

A tanácskozáson szó lesz még a népvándorlás gazdasági  hatásairól, ezen belül is elsősorban a munkaerő áramlásról, valamint  a migráció társadalmi következményeiről, így a idegengyűlöletről és  a bevándorlók emberi jogairól.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!