Friss hírek

2004.11.16. 13:43

Költözik vagy bővül a Néprajzi Múzeum?

A Néprajzi Múzeum elhelyezésére megoldást jelentene, ha a Kossuth téri épületet teljes egészében hasznosíthatnák, de az is, ha új épületben kapna helyet az intézmény - közölte a múzeum főigazgatója kedden Budapesten.

BAMA

Az épület egyharmadában jelenleg a Politikatörténeti Intézet működik, amelynek áthelyezésével elegendő tér állna a múzeum  rendelkezésére - fejtette ki Fejős Zoltán az Országgyűlés Kulturális  és Sajtóbizottságának kihelyezett ülésén, a Néprajzi Múzeumban.

Mint mondta, gondot jelent az is, hogy az épületet mintegy száz  éve nem újították fel, csupán kívülről tatarozták. A főigazgató Balogh Miklós (MSZP) kérdésére elmondta:  számításaik szerint olcsóbb megoldást jelentene, ha az épület a  jelenlegi helyén, kibővített területen működne tovább a szükséges  átalakítások után, mintha új helyre költözne.

Szólt arról is: az 1872-ben a Nemzeti Múzeum osztályaként  megalapított, jelenlegi helyén, a volt igazságügyi palotában, a  Kúriában 1974-75 óta működő intézményben a magyar néprajzi emlékeken  kívül európai és Európán kívüli gyűjtemény is található. Emellett a  múzeumnak vannak archivális anyagai is, mint például Bartók és  Kodály fonográftekercsei, s kutatómunkájával őrzi a szellemi örökség  javait. 

Hangsúlyozta: a modern múzeumi követelmények és a régi  finanszírozási rendszer között átmenetet kell találni. Ehhez  kapcsolódóan a múzeum tervei között átfogó program szerepel a  gyűjtemény állagmegóvására, a műtárgyak elhelyezésére és a múzeumi  anyag digitalizálására.
Halász János (Fidesz) kérdésére elmondta: a múzeum látogatóinak  száma tavaly 150 ezer volt.

Ács Tamás, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára egy  kérdésre kifejtette: a tervek között szerepel a volt óbudai gázgyár  területén egy múzeumi negyed létrehozása, ahová - becslése szerint -  a Néprajzi Múzeumot mintegy 15 milliárd forintból lehetne  átköltöztetni.

A Néprajzi Múzeum elköltöztetéséről korábban már többször volt  szó. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos  Igazságszolgáltatási Tanács elnöke tavaly január közepén  hivatalosan, levélben kérte a kancelláriaminisztertől a Kúria  Kossuth téri épületének visszaadását az igazságszolgáltatásnak. A  kormányszóvivő akkor úgy nyilatkozott: a Kúria épületének sorsát nem  lehet önállóan kezelni, hanem csak a kormányhivatalok elhelyezésével  együtt.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!