Friss hírek

2004.11.15. 12:13

Kétszázezer látogató - 900 millió forintos fejlesztés a szentendrei skanzenben

Sikeres évet zárt a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amelyet a tavalyinál tízezerrel több, összesen 200 ezer látogató keresett fel - közölte a skanzen pr-menedzsere hétfőn.

BAMA

Az Európában legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumaként számon tartott intézményben, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, a tervezett kilenc hazai tájegység  legjellegzetesebb épületeiből eddig már öt készült el, s most a  szezonzárás után is folytatódnak a fejlesztési munkálatok - mondta  Paálné Patkó Györgyi. 

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 900 millió forintos  támogatásából egy felföldi mezőváros jellegzetes épületegyüttesét  alakítják ki.

Tíz épületet választottak ki, amelyeket szétszednek, majd a  skanzenben eredeti formájuknak megfelelően újra felépítenek.  Tályáról, Erdőbényéről a XVIII-XIX. században épült lakóházak,  Tokajról egy régi kádármester háza, Mádról pedig egy kereskedőház  gazdagítja majd a gyűjteményt. 

Gyarapodik a dunántúli tájegység is: itt egy Drávacsehiből  származó lakóházat építenek újjá, amelyet gazdasági épületek vesznek  körül, sőt, a tájra jellemző, sajátos hangulatú református temetőt  is kialakítanak.
Tervezik, hogy a XX. század hazai építészetét bemutató résszel  is kibővül majd a szabadtéri múzeum - hívta fel a figyelmet Paálné  Patkó Györgyi.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!