Friss hírek

2004.11.19. 14:02

Késő délutánra vonul át az országon a vihar

Késő délutánra vonul át az országon a ritka erősségű széllökésekkel járó vihar - tájékoztatta pénteken az Országos Meteorológiai Intézet szakembere.

BAMA

Babolcsai György előrejelző meteorológus elmondta: észak-nyugati irányból érkezett az országba az igen erős hidegfront,  amelyet száz kilométer feletti erősségű széllökések kísérnek.

"Előfordultak 120 kilométert megközelítő erősségű lökések is" -  tette hozzá. A front elsősorban az ország északi részére terjed ki, de érint  déli területeket is. A kora délutáni órákra a front az ország  középső részéig jutott.

Babolcsai hangsúlyozta, hogy a hideghullámot követő zivatar,  erős szél viszonylag rövid ideig tart, s az egész front várhatóan  délután 5-6 órára átvonul az országon. Ilyen erősségű vihar évente egyszer-kétszer fordul elő, s inkább  a nyárra jellemző. 

Az Országos Meteorológiai Intézet időben értesítette a  Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, így lehetőség volt a szükséges  óvintézkedések megtételére.
A figyelmeztetést követően előre meghirdetett rendezvényeket  mondtak le, Fejér megyében voltak általános iskolák, ahol a rendes  tanítási idő befejezése előtt hazaküldték a diákokat.

Szentes György alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatóságának szóvivője elmondta, hogy az ország  észak-nyugati részének több megyéjében - így Győr-Moson-Sopron,  Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve a déli Somogy megyében -  kivonultak a tűzoltók a viharkárok elhárítására.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!