Friss hírek

2004.11.30. 16:49

Filmfesztivál az emberi jogokért

A Nyílt Társadalom Archívum által szervezett VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon 23 országból mintegy 40 filmet láthat a közönség, hat tematikus blokban.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="110"] részlet az egyik vetítendő filmből
[/caption]A VERZIÓ fesztivál célja, hogy több szempontból és kritikusan nézze és láttassa a világ állapotát, annak sokféleségét és a végbemenő változásokat. A filmek segítségével szeretné előmozdítani a kultúrák és emberek közti megértést, ráirányítani a figyelmet az emberi jogokra és a multikulturális értékekre, hogy a helyi és globális ügyek iránti felelősségérzet megerősödjék- fogalmazta meg Jancsó Miklós, a fesztivál fővédnöke.

Néhány évvel ezelőtt Prágában Igor Blažević, aki a háborús Jugoszláviából menekült a cseh fővárosba, elhatározta, hogy fesztivált rendez emberi jogi dokumentumfilmekből.

Filmesek, politikusok támogatását szerezte meg, mellé álltak az egykori Charta mozgalom nagy öregjei, élükön Václav Havellel, és a lehetetlennek tetsző vállalkozás diadalmaskodott, megszületett az One World - A Világ fesztivál.

A Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumának munkatársai elhatározták, hogy Budapesten is megrendezik az emberi jogi témájú dokumentumfilmek fesztiválját.

Jelen fesztivál alkotásai a hatalmaskodással és megaláztatással, a gyilkolás kegyetlen gépezetével és a fennmaradásért vívott küzdelemmel foglalkoznak.

"Az emberi jogokról sokan beszélnek. De kevesen vannak, akik nyomon követik a jogaikban megsértettek, a jog nélküliek mindennapjait. A fesztiválon bemutatandó filmek alkotói ezt tették meg" - fejezte be Jancsó Miklós.

Az első Verzió keretében 23 ország 40 elsőrangú, a közelmúltban készült filmjét láthatja a közönség. A filmek témái a mai világ problémáiról szólnak: polgárháborúk, háborús bűnök, politikai elnyomás - diktatúrák, kisebbségek, idegengyűlölet és rasszizmus, a nők jogai, a gyermekek jogai, drogproblémák, korrupció. A 40 filmet 6 tematikus blokkba sorolták a fesztivál szervezői. A filmeket angol felirattal, és magyar hangalámondással vetítik.


 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!