Friss hírek

2004.11.03. 20:37

Budapest Rádió: ORTT-vizsgálat

Elrendelte a Budapest Rádió működésének vizsgálatát a médium két - a Fidesz által korábban kifogásolt - műsora miatt az Országos Rádió és Televízió Testület - közölte a médiahatóság szóvivője.

BAMA

A testület az egyik tag kezdeményezésére államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Budapest Rádió október 12-i és 13-i Ennyi című műsorszámát és az azzal kapcsolatban később esetleg elhangzottakat - közölte Vékony Éva.
A Fidesz kulturális tagozatának médiaszekciója amiatt fordult az ORTT-hez, mert a párt szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret két októberi műsorában. A rádió szerint ugyanakkor nem követtek el hibát, amikor közöltek egy beszélgetést Bácsfi Diánával, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjével, illetve egy Pajzs Miklós-verset.
A Fidesznek múlt pénteki közleménye szerint a Budapest Rádió október 12-én este Fiala János műsorvezetésében beszélgetést sugárzott "a Tilos Rádióban elhíresült Pajzs Miklóssal", aki felolvasta "Mi a szar ezen a magyar ugaron?" című versét. A rádió október 13-i műsorában "Bácsfi Diána ismertette, népszerűsítette uszító nézeteit" - olvasható a közleményben. "A Budapest Rádió abban az esetben, ha teret ad uszításra, közösség elleni izgatásra, antiszemita, kirekesztő és szélsőséges, másokat sértő eszmék terjesztésére, azzal súlyosan sérti a médiatörvény alapelveiben foglaltakat", ezért a Fidesz a felszólítja az ORTT-t, hogy államigazgatási eljárás keretében vizsgálja meg a műsorokat és, ha bebizonyosodik a médiatörvény sérelme, akkor a legszigorúbb büntetést szabja ki a rádióval szemben - áll a dokumentumban.
Szegő Tibor, a Budapest Rádió programigazgatója állítja: "Pajzs Miklós alkotása egy művészeti alkotás, amelyet mi sem nem vállaltunk fel, sem nem utasítunk el, egyszerűen bemutattuk és a hallgatókra bíztuk, hogy ő milyen véleményt alkot". Közlése szerint Pajzs Miklós több alternatív zenekarban fordult már meg, verseket ír és zenei alkotásokat készít. A másik műsorral kapcsolatban elmondta: a Bácsfi Diánával készült beszélgetést nem a rádió, hanem egy médiaszakos egyetemi hallgató készítette. "Viszont befogadtuk a műsorba, azért, hogy hallgatóink tudják, hogy Magyarországon ilyen is létezik, (...) mármint Bácsfi Diána és az ő elvei" - fűzte hozzá. A programigazgató hangsúlyozta, az adás alatt rendszeren bemondták, hogy a Budapest Rádió elhatárolódik az ilyen eszméktől és kijelentésektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!