Friss hírek

2004.11.11. 11:43

Az ellenzék cáfolja, hogy a főváros felkészült volna a hajléktalanok téli ellátására

A fővárosi önkormányzat nem készült fel idén sem a hajléktalanok téli ellátására, nincs koncepciója sem e feladatra, a vezetői elképzelések pedig ellentétesek a kormány által néhány hete elfogadott koncepcióval -hangzott el a Fidesz-MKDSZ frakció csütörtöki tájékoztatóján a Ferenciek terén.

BAMA

Kupper András frakcióvezető Nyitrai Imre szakértővel együtt cáfolták azon városvezetői nyilatkozatokat, miszerint felkészültek a  hajléktalanok téli ellátására, amelyre 300 millió forintot  biztosítanak. Az ellenzéki politikusok emlékeztettek rá, hogy ebből  a 300 millióból 260-at a kormány biztosított. Furcsának tartják azt  is, hogy ezt a pénzt alapítványokon keresztül használják fel,  miközben van szociális ellátórendszere az önkormányzatnak. 

Kupper András, aki a Fidesz budapesti elnöke is, elmondta, hogy  Demszky Gábornak 14 év városvezetés után ismét érdemes lenne  felkeresnie az 1990-es választási kampányának helyszíneit, amikor a  hajléktalanokkal kampányolt. Hozzátette: "ismét tele van  szegényekkel, hajléktalanokkal a főváros", ahol közel negyedmillió  ember él ma mély szegénységben.

Nyitrai Imre kifejtette, hogy Budapesten a kerületi  önkormányzatokkal együtt évente mintegy 3 milliárd forintot költenek  a hajléktalanok ellátására. Mint mondta: ilyen sok pénz esetén  "megdöbbentő" az a helyzet, hogy lépten-nyomon hajléktalanok  láthatók az utcán. Hozzátette: "meglehetősen cinikus válasz a  hajléktalanság kezelésére" az, hogy a metróállomásokon és az  aluljárókba szándékosan nem tesznek padokat, nehogy hajléktalanok  foglalják el azokat. 

A szociálpolitikus felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre még  rosszabb lehet ez a helyzet, ha az állami költségvetés  megszavazásakor elfogadják azt, hogy ne lehessen bővíteni a  szociális foglalkoztatások körét. Felkérte "a szociálpolitikus  Demszky Gábort és pártját", hogy legalább ezt az egy javaslatot ne  szavazzák meg. 

Nyitrai Imre meglepő és nevetséges ötletnek tartja azt, hogy a  millenáris parkban kialakítsanak egy hajléktalanellátó intézményt.  Ez ugyanis a kormány és a szociális szakma által nagy konszenzussal  elfogadott hajléktalanügyi koncepcióban sem szerepel. 

A szakmapolitikus célszerűtlennek tartaná a fővárosi hajléktalan  ellátórendszer befogadóképességének bővítését, mivel eddig a téli  hidegekben is mindig maradt még szabad férőhely. Megjegyezte, hogy a  szolgáltatás színvonala miatt a rászorulók nem szívesen keresik fel  ezeket a létesítményeket. 

Nyitrai Imre szerint jó lenne, ha "Demszky Gábor néhány órát az  állami hajléktalan ellátási koncepció tanulmányozására fordítana",  így ugyanis láthatná, hogy gyökeresen más megoldási javaslatokat  szorgalmaz az állam, a szakma, mint a főváros. 

A fideszes politikusok a szociális munka napja alkalmából  köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik sokat tesznek  embertársaik megsegítéséért.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!