Friss hírek

2004.11.30. 17:43

Átadták a Magyar Lajos-díjakat

A legalább tíz éve pályán lévő újságírók közül az idén Árvai Magdolna, Barát József és Nyerges András vehette át a Magyar Lajos-díjat kedden Budapesten.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A díjazottak
[/caption]Péchy Blanka színművésznő által, első férje, Magyar Lajos író, újságíró emlékére alapított elismerést Bencédy József nyelvész,  a díjat odaítélő kuratórium elnöke adta át a Magyar Újságírók  Országos Szövetségének székházában.

Árvai Magdolna a Családi Lap, Barát József a Klubrádió, Nyerges  András a Magyar Hírlap munkatársa.

A díjban - az alapítványtevő akarata szellemében - azok, a  nyomtatott és elektronikus sajtó területén legalább tíz éve dolgozó  újságírók részesülhetnek, "akik elérik azt a magasra helyezett  mércét, amit a folyamatos szellemi és erkölcsi felelősséggel járó  újságíró-hivatás méltán megkövetel".

A három kitüntetett Kiss-Nagy András Kossuth díjas  szobrászművész bronz emlékplakettje mellett százezer forintos  pénzjutalmat kapott.
A Magyar Lajos-díjat 1987 óta szerkesztőségi kollektívák és a  szövetség szakosztályainak javaslatai alapján öttagú kuratórium  ítéli oda hagyományosan az újságíró születésének évfordulója  alkalmából. A díjat egy újságíró csak egyszer nyerheti el.

Magyar Lajos 1891. november 25-én született Istvándiban, és  1940-ben börtönben halt meg az egykori Szovjetunióban.
Az elismerések átadása után a szövetség székházának aulájában  leleplezték Péchy Blanka-emléktábláját, amelyen az olvasható:  "Anyanyelvünk értő gondozója, igényes használója, a sajtó áldozatos  támogatója emlékére."

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!