Friss hírek

2004.11.17. 16:45

A minimálbér emelkedése miatt változik a diákhitel törlesztő részlete

Jövő évben a diákhitel kötelező törlesztő részlete a minimálbér 57 ezer forintra emelkedése miatt 3.420 forint lesz - közölte Őri András, a Diákhitel Központ Rt. kommunikációs igazgatója szerdán.

BAMA

A diákhitel kötelező törlesztő részlete 2004-ben az 53 ezer forintos minimálbér mellett 3.180 forint.

"A jogszabályban rögzített módon, a Diákhitel első két  törlesztési évében a mindenkori minimálbér 6 százalékát köteles az  adós, az üzletszabályzat szerint minden külön értesítés nélkül,  minden hónap 5-ig átutaltatni. A héten, az Országos Érdekegyeztető  Tanácsban született megállapodás értelmében, 2005-ben a minimálbér  értéke 57.000-ra változik. Így az előbb említettek szerint a  Diákhitel kötelező törlesztő részlete a 2005. évben ennek 6  százaléka, vagyis 3.420 Ft lesz" - tartalmazza Őri András  közleménye. 

A kommunikációs igazgató kitért arra, hogy 2003. január elseje  óta lehet a diákhitelt törleszteni, s 2005-ben már lesz olyan  ügyfelük, aki ekkor a harmadik törlesztő évét kezdi meg. Az ő  esetükben a jogszabály szerint a két évvel korábbi munkából származó  (SZJA köteles) jövedelmük 6 százaléka, vagy ha ez nem éri el a  minimálbért, akkor a minimálbér 6 százaléka lesz a 2005-ben  fizetendő kötelező törlesztő részletük. 

Minden olyan ügyfelet, aki érintett a kérdésben, tehát 2005-ben  a harmadik törlesztési évüket kezdik meg, 2004. december 15-ig  postai úton értesít a Diákhitel Rt. a 2005-ben fizetendő törlesztő  részlete nagyságáról.

Egy hitel akkor drágul, ha emelkedik az érte fizetendő kamat  mértéke, erről nincs szó - szögezte le a kommunikációs igazgató egy  szerdai sajtóhírre utalva.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!