Friss hírek

2004.11.25. 12:39

A Mazsihisz a népszavazáson való részvételre buzdít, de nem foglal állást

A katolikus, a református és az evangélikus egyház után csütörtökön a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is felkérte híveit, hogy vegyenek részt a december 5-ei népszavazáson; a kettős állampolgárság kérdésében azonban nem foglalt állást.

BAMA

"A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége felkéri híveit, hogy vegyenek részt a népszavazáson" - áll a közleményben. 

A Mazsihisz viszont nem foglalt állást a kettős állampolgárság  kérdésében; közleményében úgy fogalmaz: "a kettős állampolgársággal  kapcsolatban mindenki saját lelkiismerete és meggyőződése alapján  szavazzon".

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója hétfőn már  újságíróknak nyilatkozott a közösség álláspontjáról, kijelentetve:  "az az álláspontunk, hogy mint magyar állampolgárnak élniük kell híveinknek is az állampolgári jogukkal, menjenek el szavazni és mindenki a lelkiismerete szerint szavazzon";     

Eszerint a Mazsihisz "ebben a kérdésben nem kíván befolyást  gyakorolni híveire, mivel a felekezet nem akar beavatkozni a napi  politikai csatározásokba".


"A határainkon túl élők iránti érzett erkölcsi  felelősségvállalás politikai alternatívái közötti választást  mindenkinek jogában áll egyénileg eldöntenie" - áll a dokumentumban.

A szervezet a közleményében felhívta a figyelmet: "e döntésénél  a magyar emberek között semmilyen formában nem szabad különbséget  tenni"

"Ennek megfelelően figyelembe kell venni a történelmi  Magyarországról korábban bármely oknál fogva eltávozott, külföldön  élő honfitársaink azonos jogát, így a Magyarországról elszármazott  Izraelben élő mintegy háromszázezer zsidóét" - hangsúlyozza a  Mazsihisz.

A katolikus, a református és az evangélikus egyház a  népszavazásra buzdítás mellett a határon túli magyarok kettős állampolgárságának támogatását is kérte.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) november 16-án  tette közzé ilyen értelmű felhívását, a református és az evangélikus  egyház pedig hétfőn hozta nyilvánosságra körlevelét.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!