Friss hírek

2004.10.20. 16:14

PM és a bankszövetség megmegállapodott a banki adóról

A Pénzügyminisztérium és a bankszövetség megállapodása alapján a kormány támogatja a parlamenti vitában azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a pénzintézetek a banki különadó keretében választhassanak az adóalap kérdésében.

BAMA

A PM közleménye szerint a választási lehetőség az adórendszer más elemeiben is biztosított, ilyen például az  átalányadózás, vagy a személyi jövedelmadózásban az önálló  tevékenységből jövedelmet szerzőknél a tételes, vagy egy  meghatározott kulcs szerinti költségelszámolás lehetősége. 

A banki különadó keretében, ha a pénzintézetek a nyereségük után  kívánnak adózni, akkor azt 8 százalékos kulccsal kell megtenniük, ha  a kamatkülönbözet után, akkor az adóalapot 6 százalékos adó terheli. 
A bankoknak az év végén, decemberben jelentkező feltöltési  kötelezettsége 100 százalék.
 
A megállapodás a PM szerint biztosítja jövőre és az azt követő  évben is az eredetileg tervezett 30-30 milliárd forintos bevételt a  költségvetés számára, ugyanakkor nem okoz többletterhet a banki  ügyfeleknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!