Friss hírek

2004.10.20. 16:41

Parkolási jogvita a főváros és a Centrum Kft. között - a Fővárosi Közgyűlés dönt, megegyezik vagy fizet

A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottsága szerdai zárt ülésén határozatot hozott arról, hogy a közgyűlésnek döntenie kell, kíván-e pereskedni a Centrum Kft.-vel egy parkolási vita miatt.

BAMA

Hock Zoltán, a bizottság MDF-es alelnöke elmondta: ha nem a pereskedés mellett döntenek, akkor  költségvetés-átcsoportosítással kell biztosítani a céggel kötendő  egyezséghez szükséges 50 millió forintot. Az alelnök állásfoglalása  szerint célszerű lenne, ha a közgyűlés a per mellett döntene, s a  bíróság határozatának megfelelően zárnák le az ügyet.
 
Moskovits Péter, a bizottság MSZP-s elnöke közölte: eltérő  álláspontok fogalmazódtak meg arról, hogy pereskedjenek vagy  kössenek egyezséget. Lakos Imre (SZDSZ) megjegyezte: az előterjesztő  főpolgármestertől arra várnak majd választ, hogy miért jó az  önkormányzatnak az, ha megállapodnak a céggel. Ez ugyanis a  benyújtott anyagból nem derült ki. 

A Centrum Kft. jogelődjével, a Petrolex Kft.-vel még 1995  májusában egyezett meg a főváros abban, hogy több mint 1.300  parkolóhelyet átad a cégnek. A kft. 1996 augusztusától nem fizetett  a fővárosnak, amely előbb 11,5 millió forintot, majd további 5,8  milliót és a kamatokat követelve pert indított.  A kft. 1999-ben 155  millió forintos viszontkeresettel élt, mondván, a főváros nem  működött vele együtt abban, hogy a nem fizető autósok személyes  adataihoz hozzájusson. 

Az elsőfokú bíróság 2000-ben egy részítéletben, majd két évvel  később a Legfelsőbb Bíróság is a fővárosnak adott igazat. Ennek  alapján 50 millió forintos követelést érvényesített az önkormányzat.  Tavaly júniusban kezdődött a kft. viszontkeresete alapján a per,  amelyben a cég 85 millió forintot és ennek kamatait igényli 1997  júniusától. 

A főpolgármesteri hivatal jogászai szerint ez a per  precedensértékű, mivel bíróságok ilyen jellegű ügyben még nem hoztak  döntést. Úgy vélik, hogy nagyobb az esély a főváros pernyerésére, de  nem zárható ki a kft. sikere sem, ezért indokoltnak tartanak egy  esetleges egyezséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!