Friss hírek

2004.10.19. 10:56

Megkezdődött a Postabank-ügy tárgyalása

A vádirat ismertetésével megkezdődött a Postabank-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon, Princz Gábort, a bank volt elnök-vezérigazgatóját és hat társát különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, mintegy 36 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolják.

BAMA

A vádirat szerint a bank vezetői szándékosan megszegték a pénzintézeti tevékenységről, valamint a hitelintézetekről szóló  törvényben foglalt kötelezettségeiket, amelyek szerint mindenkor a  megfelelő gondossággal és a szükséges szakértelemmel, a jogszabályok  szerint kötelesek eljárni.
A vádlottak által meghatározott és közvetlen részvételükkel  végrehajtott üzletpolitika eredményeként a pénzintézet 1995 áprilisi  9,7 milliárd forintos sajáttőkéje 1997 december végére 2,4 milliárd  forintra csökkent, s végrehajtottak ebben az időben egy 17 milliárd  forintos tőkeemelést is. 

Mindezekre, valamint a kormány 12 milliárd forintos  kezességvállalására és a bankpániknak betudható ötmilliárd forintos  vagyonvesztésre figyelemmel az ügyészség összesen 36,1 milliárd  forint vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Postabank  volt vezetőit.

A vád szerint a vádlottak tevékenységükkel sorozatosan  megtévesztették a tulajdonost és a bankfelügyeletet, nem képeztek  céltartalékot és jól prosperáló bank látszatát keltették. 

A Fővárosi Bíróságon egyesítették ezt az ügyet és a Princz Gábor  ellen a Budai Hengermalom Kft.-vel kapcsolatban szintén nagy vagyoni  hátrányt - 121 millió forintot - okozó hűtlen kezelés miatt indult  büntetőügyet. 

Abban az ügyben azzal vádolják Princz Gábort, hogy a Budai  Hengermalom Kft. egy üzletrészét 300 millió forintért vásárolta meg  a Postabank és Takarékpénztár Rt. - amelynek elnök-vezérigazgatója  akkor Princz Gábor volt - holott az a szakértő szerint mindössze 179  millió forintot ért. 

Az ügyet az a bíró - Diós Erzsébet - tárgyalja, aki korábban már  több hasonló büntetőperben is eljárt, így például a Tocsik-ügyben és  az Agrobank-perben.

Kedden a vádirat ismertetése után a bíró elnapolta a tárgyalást  november 16-ra, mert az elsőrendű vádlott, Princz Gábor védője,  Nehéz-Posony Itván augusztus 10-én elhunyt, és a helyére lépő  fiának, Nehéz-Posony Mártonnak pedig kevés ideje volt az iratok  áttanulmányozására.

A tárgyalás után Princz Gábor újságíróknak kijelentette:  tagadja a felhozott vádakat és ártatlannak tartja magát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!