Friss hírek

2004.10.28. 15:32

Medgyessy megkezdte nagyköveti munkáját Magyarország érdekében

Megkezdte nagyköveti munkáját Magyarország érdekében a nemzetközi színtéren Medgyessy Péter

BAMA

A volt miniszterelnök, Medgyessy Péter részt vesz a monacói  világgazdasági csúcstalálkozón, ahol politikusok és üzletemberek, a  gazdasági élet vezetői közösen vitáznak a globalizáció és a fejlődés  kapcsolatrendszeréről.

Medgyessy szerda este, a tanácskozás kezdetén megkapta a csúcstalálkozót szervező alapítvány díját, azt a neves nemzetközi  kitüntetést, amelyet azon személyiségeknek adományoznak, akik  kiemelkedő munkát végeztek a béke, a demokrácia és a nemzetközi  együttműködés érdekében. 

Emellett Medgyessy Péter elnökölt a monacói világgazdasági  csúcstalálkozó csütörtök délelőtti plenáris ülésén. Ennek az volt a  témája, hogy az európai bővítési folyamat (s különösen az ezt követő  bővítések, például Horvátország, Törökország, vagy később  Szerbia-Montenegró esetleges EU-felvétele) milyen hatást  gyakorolhatnak az Európai Unió fejlődésére.

A volt magyar  miniszterelnök közölte: ő három témát  ajánlott megvitatásra. Azt, hogy milyen kockázattal, milyen  előnyökkel jár majd egy ilyen bővítési hullám, milyen "hozzáadott  értéket" jelenthet ez az EU számára; hogy a kulturális  különbözőségek (mert Törökország, vagy Szerbia felvétele ezzel is  járna) pluszt, vagy éppen gondokat jelentenének, s miként lehetne  sima átmenetet elérni; s végül hogy az egyes országoknak milyen  előnyökkel járna a belépés, s milyen áldozatokat kellene hozniuk  ezért.

A vita Medgyessy szerint nagyon érdekes volt, s egyik legfőbb  eredményét ő maga úgy foglalta össze zárszavában, hogy a kulturális  különbségek gazdagítják Európát, ezeket nem kell szégyellni. 

A volt magyar miniszterelnök már lemondásakor elmondta, hogy a  nemzetközi színtéren élvezett kapcsolatait, tekintélyét szeretné  Magyarország érdekében kamatoztatni. (E törekvését segítendő Mádl  Ferenc köztársasági elnök szeptember közepén kinevezte őt a Magyar  Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetévé.)

Medgyessy  elmondta: Magyarországon eddig ilyen poszt nem  nagyon volt, de az Egyesült Államokban elég gyakori, hogy volt  vezető politikusokat (például Jimmy Carter volt elnököt, vagy Henry  Kissinger volt külügyminisztert) bízzanak meg jószolgálati  feladatokkal. 

Egyébként ezen új tisztségével élve Medgyessy Péter Monacóban  találkozott Vuk Draskovic szerb-montenegrói külügyminiszterrel. A  tárgyaláson segítségét ajánlotta fel abban a felkészülési  folyamatban, amelynek eredményeként Szerbia-Montenegro képessé  válhat az Európai Unió elvárásainak teljesítésére.

Medgyessy a  találkozón elmondta: a Magyar Köztársaság rendkívüli és  meghatalmazott nagyköveteként kiemelt figyelmet kíván fordítani a  balkáni térség fejlődésének elősegítésére, mert ez Európa érdeke, s  mert ezzel a Vajdaságban élő több százezer magyar sorsának  javításához is hozzájárulhat.

A megbeszélésen szóba került a  vajdasági magyar kisebbséggel kapcsolatos incidensek kérdése is:  Medgyessy kérte tárgyalópartnerét, tegyen meg mindent, hogy a  feszültséget a két ország képes legyen egymás között rendezni, s  hogy az indulatok lecsillapodjanak a Vajdaságban.

A csúcstalálkozót szervező alapítvány díjazottjai

A magyar politikusok közül egyedül Göncz Árpád rendelkezett eddig ezzel a kitüntetéssel, de a díjazottak között van például

Butrosz Gáli egykori ENSZ-főtitkár,

Zoran Djindjic, a meggyilkolt szerb miniszterelnök,

Lech Walesa korábbi lengyel elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!