Friss hírek

2004.10.29. 15:36

Magyarország számára kedvező az európai alkotmány Szili Katalin szerint

Szili Katalin kijelentette: az európai alkotmánnyal kapcsolatban sikerült a magyar prioritásokat elfogadtatni, és a nagy számú egyéb kérdésben számunkra kifejezetten kedvező megoldás született.

BAMA

Fontosnak tartom, hogy az alkotmányos szerződést Magyarország  mihamarabb, az első tagállamok között ratifikálja" - hangsúlyozta  Szili Katalin.

A házelnök két szempontból nevezte különlegesen fontosnak, hogy  Magyarország részt vett az európai alkotmányozási folyamatban:  egyrészt mert stratégiai jelentőségű reformokról született döntés,  másrészt az új tagállamok első alkalommal ültek le egyenrangú  félként az európai tárgyalóasztalhoz.

"A magyar fellépés alapján egyértelművé vált: úgy kívánjuk  hatékonyabbá tenni az unió működését, hogy továbbra is érvényesüljön  a tagállamok egyenjogúságának elve és ne gyengüljön a szolidaritás"  - tette hozzá Szili Katalin.

Az Országgyűlés elnöke "a nemzeti összefogás gyümölcsöző  példájának" nevezte a kisebbségi jogok közösségi szintű  érvényesítése melletti egységes fellépést.

Kitért arra is, hogy most minden lehetőség adott ahhoz, hogy az  unió fokozottabb szerepet töltsön be a világban. Fontosnak nevezte  Szili Katalin azt is, hogy minél több fórumon essen szó az unióról,  és egyértelműen világítsanak rá az EU által nyújtott előnyökre és  lehetőségekre.

Thomas Glaser, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének  helyettes vezetője arról beszélt, hogy az alkotmányos szerződés  aláírása ideálisabb, biztonságosabb Európáról szól.

"Európai államot hozunk létre" - szögezte le. Hozzáfűzte: az  Európai Bizottság, az európai kormányok, parlamentek és civil  szervezetek feladata eljuttatni október 29. üzenetét a címzetteknek,  az európai állampolgároknak. A fogadáson jelen volt az Európai Parlament néhány magyar  képviselője, valamint az Országgyűlés és a diplomáciai testület több  tagja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!