Friss hírek

2004.10.20. 16:33

Hollandiát is meghódította a magyar irodalom

Németország után Hollandiában is meglódult a magyar irodalom szekere, sőt egyesek állítják: nagyon is meglódult. Márai már sikeres, Szerb Antal is – és Az iskola a határon, Ottlik Géza ott is remekműként fogadott regénye nemrég második kiadásban is megjelent.

BAMA

Érdekes belegondolni, hogy a magyarok nyugati sikerei mennyire nincsenek összefüggésben az itthoni hangulatokkal, mondhatni, ez a két állapot tudomást sem vesz egymásról. Bár ami a közérzetünket illeti, jobb is, ha nem hat semmire.

[caption id="" align="alignright" width="110"] Holland táj
[/caption]De minden nagyon bonyolult, és a nyugati sikerekhez az írón és a könyvön kívül kell még valaki, akin áll vagy bukik a dolog. Ez a fordító. Kapu, amin vagy be lehet lépni, vagy aminek a küszöbén el is lehet hasalni. A mi hollandiai emberünket Alföldi Máriának hívják, most kapta meg a Kosztolányi Társaság fordítói díját a 2003-ban elkészült Ottlik-fordításért.

Alföldi Mária mondja:– Ez az egyik legnehezebb fordításom, másrészt arra is büszke vagyok, hogy sikerült elérni, hogy ezt a regényt hollandul kiadják, amit a hatvanas évek óta nem fordítottak végül is nyugati nyelvre. Akkor volt német, angol fordítása: azóta nem. Szerintem nagyon szép dolog, hogy a hollandok ezt most vállalták és kiadták; végre megvan a regény hollandul is.

A könyv fogadtatása nagyon jó volt, a kritikusok igen lelkesen reagáltak, mondván, ez egy remekmű. Valószínűleg maguk a holland olvasók is így gondolták, mert a könyv már a második kiadást is megérte ebben az évben.

Talán azért is fontos ez a könyv, mert a magyar irodalomnak ez a mostani sikere az elmúlt néhány évben Márainak és Kertésznek köszönhető és Ottlik valahol a kettő között helyezkedik el. Részben időben is, másrészt pedig olyan szempontból, hogy Márai egy hagyományosabb elbeszélésmódot képvisel, Ottlik valahol nyit már a későbbi újabb írás felé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!