Friss hírek

2004.10.28. 09:28

Csütörtöktől nem árusítható fűszerpaprika

Tegnapi kormánydöntés szerint mától az összes paprikakészítmény kitiltatik az üzletek polcairól. Csáky András (MDF) elmondása szerint péntekre a parlament egészségügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

BAMA

Rácz Jenő a sajtótájékoztatón azt javasolta, hogy a szükséges vizsgálatok elvégzéséig senki ne fogyasszon az otthonában  tartott fűszerpaprikából.

     A kormány azért döntött a paprikakészítmények forgalmazásának  tilalmáról, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai  Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi  Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag  mennyisége meghaladja a megengedett szintet - mondta a miniszter. 

     Rácz Jenő hangsúlyozta: a mérgező anyagnak akkor lehetnek káros  hatásai, ha legalább fél kiló szennyezett paprikát fogyaszt valaki  egy hét alatt. Elmondta: az a fűszerpaprika fogyasztható, amelynek  szavatossági ideje 2005. április 15. után jár le.

     A miniszter hangsúlyozta: az intézkedésről azt követően  döntöttek, miután egyértelművé vált, hogy a májkárosító és  immunrendszert gátló, valamint az emberek számára rákkeltő aflatoxin  kimutatható a közraktárakban tárolt paprikakészítményekben.

     Közölte ugyanakkor, hogy a méreg egy, a trópusokon élő gomba  által termelt káros anyag, a gomba Magyarországon nem él meg, így a  csak magyar paprikaőrlemény nem tartalmazhatja a mérgező anyagot.  Hozzátette: az említett cégek a lakosságot megtévesztve kevertek  bele termékeikbe Dél-Amerikából származó paprikát, a  Fogyasztóvédelmi Felügyelőség ezért eljárást kezdeményezett a három  vállalat ellen.

     Rácz Jenő elmondta: az ÁNTSZ megvizsgálta a bolti forgalomban  lévő paprikakészítményeket, és megállapította, hogy a Magyarországon  forgalmazott fűszerpaprika némelyikében az aflatoxin mennyisége a  megengedett szint 10-15-szöröse.

     Mint mondta, az ÁNTSZ és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség  folyamatosan ellenőrzi a boltokat, a vendéglátóhelyeket és a  közétkeztetési intézményeket, hogy használnak, vagy árulnak-e  fűszerpaprikát. Hangsúlyozta: az egészségügyi tárca által  üzemeltetett, úgynevezett Dr. Info vonalon tájékozódhatnak az  érdeklődők az intézkedésről.

     A hatóságok folyamatosan ellenőrzik a forgalomból kivont  termékeket, és ha többször megismételt vizsgálat után beigazolódik,  hogy nem tartalmaznak mérgező anyagot, akkor engedélyezik  forgalmazásukat.

     A kormány tájékoztatta az Európai Unió érintett  élelmiszerbiztonsági hatóságait.
     Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője azt mondta:  örülnek, hogy a kormány haladéktalanul intézkedett "a  paprika-ügyben", és kérik a kabinetet, vizsgáltassa ki, hogyan  fordulhatott ilyen elő.

      Csáky András, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának  alelnöke Schvarcz Tibornál, a bizottság elnökénél kezdeményezte,  hogy péntek délelőtt rendkívüli ülést tartson a grémium - áll az  MDF-frakció közleményében.

     A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja szeretné, ha az  illetékesek tájékoztatnák a bizottság tagjait az élelmiszerbiztonság  szempontjából példátlan fűszerpaprika ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!